Лисогор про «ReBuild Ukraine»: «Ми всі розуміємо та віримо, що у будь-якому випадку перемога буде за нами»

Лисогор про «ReBuild Ukraine»: «Ми всі розуміємо та віримо, що у будь-якому випадку перемога буде за нами»

Голова Луганської обласної державної адміністрації Артем Лисогор підсумував, як пройшла ІІ міжнародна виставка-конференція, що відбулася в рамках форуму «ReBuild Ukraine» 14-15 листопада у Варшаві.

Про це йшла мова на його пресконференції.

Наразі, за його словами, мова йде про 39 проєктів на 1,5 млрд доларів.

«9 проєктів у сфері житлово-комунального господарства, серед яких….відновлення та модернізація водопостачання західної фільтрувальної станції у Білогорівці», - каже Лисогор.

Очільник області додав, що там зараз відбуваються бої, станцію знищили вщент. Дана станція запитувала 30 населених пунктів і мала протяжність 140 кілометрів. Після деокупації це буде важливим об’єктом для відновлення. Це, за словами Лисогора, один з найдорожчих проєктів.

6 проєктів стосуються відновлення транспортної інфраструктури. Ворог зруйнував 26 мостів. У відновленні, на думку Лисогора, дуже зацікавлені міжнародні партнери.

«Загальна кількість проєктів на 28 мільйонів доларів. Протяжність роботи на 3 роки», - зазначив він.

Він також розповів, що є проєкти в аграрній сфері. Наприклад, аграрно-зерновий хаб. Він планувався до 2022 року, але зараз його хочуть збільшити.

11 пропозицій розробляли громади. Наприклад, Сєвєродонецька громада представила проєкт з побудови великого сміттєперероблювального заводу.

проєкти

Лисогор також пояснив, чому про ці проєкти важливо говорити саме зараз – навіть коли більшість території області окуповано.

«Якраз цей майданчик є надважливим для Луганської області, як на мою думку. Тому що саме на таких майданчиках вирішуються всі економічні питання, які є у найпостраждаліших областей України. Ми всі з вами прекрасно розуміємо, що залучення будь-яких, у тому числі донорських і партнерських коштів на розвиток регіону, на відновлення тих підприємств, які знищив ворог, це є пріоритетною задачею адміністрації. І тому мною особисто було поставлено завдання громадам…Ми майже 6 місяців готували проєкти, готували кошториси до цих проєктів. У тому числі - презентації, щоб представити міжнародним корпораціям», - пояснив Лисогор.


Він додав: «Ми всі розуміємо та віримо, що у будь-якому випадку перемога буде за нами…Єдине, є питання термінів. Ми зараз чітко спостерігаємо і маємо інформацію про ті руйнації, які відбулися. І маємо інформацію, куди й скільки приблизно людей збирається наших повертатися. Але для того, щоб організувати їхній побут, коли люди повернуться, у тому числі - економічне та технологічне зростання області, … треба готуватися саме зараз. Тому що, коли піде вже шлях відновлення після деокупації, цього часу не буде. Буде багато інших завдань: і відбудова житла, і відбудова дорожньої мережі, і питання економіки, і мільйони питань, які виникнуть. Починаючи від світла і закінчуючи пенсіями».

Тому, на його думку, треба зараз підготувати ті проєкти та знайти попередньо партнерів, «які зможуть включитися і зможуть розраховувати свої фінансові потоки для того, щоб допомогти країні або допомогти громаді».

«Чому зараз - просте питання. Європейський механізм виділення та залучення коштів передбачає собою наявність проєкту. Потім вже йде погодження з донорами, з міжнародними організаціями. Таке погодження, як ми зараз бачимо, триває приблизно до 4-х місяців. Цих чотирьох місяців у нас, прямо скажімо, після деокупації не буде. Тому що запит суспільства буде йти: а що ми зробили вже сьогодні, а точніше - ще вчора. І ці проєкти в громадах мають бути підготовлені», - підсумував Лисогор.

 

Нагадаємо, Сєвєродонецька громада вдруге стане учасником міжнародної виставки-конференції ReBuild Ukraine. Вже оприлюднені проєкти відбудови, які вона там представить.