Безпекова угода між Україною і США на 10 років: Офіс президента опублікував повний текст

Безпекова угода між Україною і США на 10 років: Офіс президента опублікував повний текст

Офіс президента опублікував повний текст безпекової угоди між Україною і США, яку підписали президенти Джо Байден і Володимир Зеленський.

Угода розрахована на 10 років.

У додатку до угоди йдеться, що Сполучені Штати мають намір розглянути можливості підготовки українських військовослужбовців на території Сполучених Штатів, якщо це буде доцільно.

"Якщо й коли дозволять умови безпеки, обидві сторони планують провести консультації щодо можливих програм тренувань і навчань в Україні", - йдеться у тексті.

У ньому також зазначається, що відповідно до цієї підготовки Україна зобов'язується впроваджувати стандартну доктрину НАТО та концепції об'єднаних збройних сил в усіх ешелонах своїх Сил безпеки та оборони, а також забезпечувати належне застосування й підтримку нових сил і засобів.

В угоді є останній пункт: про вихід сторін з неї.

"Будь-яка Сторона може вийти із цієї Угоди, надіславши письмове повідомлення дипломатичними каналами іншій Стороні про свій намір вийти з неї. Вихід набирає чинності через шість місяців після дати такого повідомлення. У зв'язку з цим, хоча Сторона може вийти з цієї Угоди, будь-яка угода або домовленість про імплементацію, укладена між Сторонами відповідно до умов цієї Угоди, і далі залишається чинною на тих самих умовах, якщо інше не передбачено умовами конкретної угоди або домовленості про імплементацію. Сторони визнають, що ця Угода слугує ланкою до майбутнього членства України в Альянсі. У разі набуття Україною членства в НАТО Сторони зустрінуться та обговорять майбутній статус цієї Угоди", - йдеться у цьому пункті.

Нагадаємо, WP зазначає, що Дональд Трамп, якщо стане президентом США, або будь-який майбутній президент може вийти з юридично обов’язкової виконавчої угоди, оскільки це не договір і не буде ратифікований Конгресом.