СБУ ліквідувала мережу "козацьких організацій", які готували держпереворот у Києві

СБУ ліквідувала мережу "козацьких організацій", які готували держпереворот у Києві

СБУ ліквідувала мережу "громадських організацій" (ГО) екснардепа Віктора Медведчука, які готували держпереворот у Києві у 2022 році.

Як йдеться у повідомленні СБУ, суд задовольнив позов Мін’юсту щодо заборони 8 проросійських організацій, які координував Медведчук.

Це такі організації:

▪️ Міжнародна громадська організація "Ми народ України";
▪️ Всеукраїнська громадська організація "Всеукраїнське гетьманське козацтво імені Івана Богуна";
▪️ "Соборне козацтво";
▪️ "Соборне козацтво" "Харківський округ";
▪️ "Соборне козацтво" "Баришівська станиця";
▪️ "Соборне козацтво" "Київський округ";
▪️ "Соборне козацтво" "Львівський округ";
▪️"Соборне козацтво" "Сумський округ". 

За інформацією служби, представники цих "громадських організацій" планували державний переворот в Україні, який хотіли синхронізувати з початком повномасштабного вторгнення рф у лютому 2022 року.

"Таким чином вони сподівались допомогти агресору якнайшвидше захопити Київ, а згодом і всю територію України. Для цього представники цих організацій мали ініціювати проведення в Києві "національних зборів". Під час з’їзду планували оголосити ультиматум вищому військово-політичному керівництву України щодо "відсторонення від влади". У разі відмови – зловмисники мали намір захопити ключові держустанови у Києві та інших регіонах держави", - запевняє СБУ. 

Як з'ясували слідчі, для цього представники ГО планували сформувати бойові групи, до складу яких мало увійти понад півтисячі озброєних осіб.

Нагадаємо, що у 2022 році СБУ завчасно викрила ворожі плани і запобігла їхній реалізації. У результаті спецоперації співробітники Служби безпеки затримали трьох організаторів злочину на початку повномасштабного вторгнення рф.

У серпні 2023 року зловмисники отримали різні терміни тюремного ув’язнення. Також суд заочно засудив громадянина рф, який координував підривну діяльність "громадських організацій" Медведчука з росії.