Як змінилися ціни на квартири у прифронтових областях

квартири

Війна в Україні суттєво вплинула на всі сфери життя, не оминувши й ринок нерухомості. Ціни на квартири, зазнали значних змін. Найбільші коливання за останні 10 років спостерігаються у 2014 - початок антитерористичної операції та 2022 - повномасштабне вторгнення.

Так з початком війни ринок нерухомості у прифронтових областях практично завмирає. Попит на квартири різко падає, адже люди, рятуючи своє життя, покидають небезпечні регіони. Це призводить до значного зниження цін. За даними експертів, у деяких областях прайс на житло обвалився на 50-70%. На відміну від Заходу країни, де покупка та оренда виросли в рази.

Зараз, з посиленням оборони та стабілізацією фронту, ситуація на ринку почала поступово змінюватися. Деякі люди повернулись до своїх домівок, що призвело до зростання попиту на житло. Проте повернути ринок нерухомості на Сході на той рівень, що був до війни наразі неможливо. З часом, після деокупації всіх законних територій, Україна зможе почати відбудову та відновлення житлового фонду. Тоді люди будуть інвестувати, будувати та реалізовувати нові проєкти, а нерухомість виросте до небаченого рівня.

 

Поточний стан цін на квартири у прифронтових регіонах

Наразі, ціни на нерухомість в містах, наближених до бойових дій залишаються нижчими, ніж до війни. Порівняно з початком 2023 року, вони ще дещо знизились. За даними DIM.RIA, станом на червень 2024 року середня ціна однокімнатної квартири у Краматорську - 13 000 дол., у Запоріжжі - 29 000 дол.. Сьогодні купити квартиру у Харкові можна за 35 000 дол. Динаміка вартості на нерухомість постійно змінюється, особливо у великих містах.

Варто зазначити, що ціна на квартири значно різниться залежно від відстані до зони бойових дій, стану житла та наявності комунікацій. Так, нерухомість у містах, які знаходяться ближче до фронту, як правило, дешевша. Також житло, пошкоджене обстрілами, продають за низькою ціною.


Динаміка цін на квартири у перші роки конфлікту

За останні 10 років найбільше постраждав Схід України. Прифронтові області, такі як Донецька, Луганська та Харківська, зазнали особливих змін у вартості квартир, які обумовлені як безпосередніми наслідками бойових дій, так і загальною економічною нестабільністю.

У період з 2014 по 2016 рік ціни на квартири у прифронтових регіонах суттєво впали. Наприклад, у Донецькій області вартість житла зменшилася майже вдвічі. Ця тенденція була обумовлена масовою міграцією населення у більш безпечні регіони країни або за кордон. Люди намагалися продати свої квартири якомога швидше, дехто віддавав житло за безцінь. Це призвело до значного спаду на ринку нерухомості. 

Руйнування інфраструктури також зіграло свою роль. Багато будинків було пошкоджено або знищено внаслідок бойових дій, що ще більше знижувало їхню вартість. Крім того, інвестори уникали вкладень в прикордонні з росією регіони. Людей лякають високі ризики та невизначеність майбутнього.


Прогнози на ринок нерухомості у прифронтових областях

Внаслідок бойових дій житло страждає досить суттєво. Особливо вразливі залишаються прифронтові регіони.

Передбачити скільки в найближчому майбутньому буде коштувати квартира в областях наближених до зони бойових дій складно. Все значною мірою залежить від ходу війни. Після її закінчення перспективи ринку можуть значно змінитися. 

Експерти вважають, що ринок нерухомості у прифронтових містах зараз переживає стагнацію, про це кажуть ціни на квартири в Харкові. Але все залежить від успішного завершення конфлікту та ефективних заходів з відбудови регіону.

Відновлення інфраструктури та повернення населення потребуватимуть значних інвестицій. Урядові зусилля та створення нових робочих місць допоможуть підняти з колін найбільш постраждалі міста. Державні програми підтримки, міжнародна допомога та приватні підприємці відіграватимуть ключову роль у відновленні економічної активності в регіоні. Відродження нормального життя і впевненість у стабільності можуть поступово підвищити попит на ринку нерухомості, сприяючи зростанню цін.

Звичайно, війна не пройде безслідно. Проте життя триває, і там де вчора були руїни, завтра буде новий житловий комплекс.

Ми маємо вірити, боротись та жити!