Ще одна країна прибрала свій підпис під комюніке саміту миру у Швейцарії

Ще одна країна прибрала свій підпис під комюніке саміту миру у Швейцарії

Підпис під спільним комюніке саміту миру відкликала Руанда, кількість країн і організацій, які підписали документ зменшилася до 77.

Оновлений список опублікувало МЗС Швейцарії, де і відбувався саміт.

Руанда зникла зі списку країн, що підписали документ, але додався Вселенський патріархат. Його станом на 16 червня у переліку не було.

Нагадаємо, саміт миру відбувся протягом 15-16 червня у Швейцарії. Спільне підсумкове комюніке відпочатку підписали 80 країн та чотири організації. 17 червня Ірак та Йорданія відкликали свої підписи під спільним комюніке після саміту миру.

Документ містить три пункти: 

1) Будь-яке використання ядерної енергії та ядерних установок має бути безпечним, захищеним, охоронятися та екологічно безпечним. Українські атомні електростанції та установки, у тому числі Запорізька атомна електростанція, повинні працювати безпечно та надійно під повним суверенним контролем України та відповідно до принципів МАГАТЕ та під її наглядом.

Будь-яка загроза або застосування ядерної зброї в умовах війни, що триває проти України, неприпустимі.

2) Глобальна продовольча безпека залежить від безперебійного виробництва та постачання продуктів харчування. У зв’язку з цим вільне, повне та безпечне комерційне судноплавство, а також доступ до морських портів Чорного та Азовського морів є критично важливими. Напади на торговельні судна в портах і на всьому маршруті, а також на цивільні порти та цивільну портову інфраструктуру є неприйнятними.

Продовольчу безпеку жодним чином не можна використовувати як зброю. Українська сільськогосподарська продукція має безпечно та вільно постачатися зацікавленим третім країнам.

3) Всі військовополонені повинні бути звільнені шляхом повного обміну. Усі депортовані та незаконно переміщені українські діти та всі інші українські цивільні особи, які були незаконно утримувані, мають бути повернуті в Україну.

Міністр закордонних справ країни Ван I повідомив, що китайський "мирний план" нібито підтримали вже 26 країн світу.