В Європі до переселенців-українців ставляться краще, ніж до інших народів, – Рада ЄС

В Європі до переселенців-українців ставляться краще, ніж до інших народів, – Рада ЄС

Українці, які покинули свої домівки, рятуючись від вторгнення росії, отримали краще ставлення, ніж ті народи, хто переміщений через інші триваючі війни та надзвичайні ситуації.

Про це заявила провідна європейська правозахисна організація - Комісія Ради Європи з боротьби з расизмом (ECRI), закликавши країни-члени підтримувати всіх однаково, повідомляє Reuters.

Комісія у своєму щорічному звіті заявила, що з початку війни в лютому 2022 року для підтримки українців були докладені "чудові зусилля".

Але там сказано, що ставлення до вихідців з України різнилося залежно від їх етнічної приналежності.

Наприклад, умови розміщення, запропоновані ромам з українським громадянством, були нижчої якості, ніж ті, які пропонуються іншим українцям у тій самій ситуації, зазначає Комісія.

Невдовзі після вторгнення рф, Африканський Союз заявив, що він стурбований повідомленнями про те, що африканським громадянам в Україні відмовили у праві безпечно перетинати кордон.

Комісія також додала, що спостерігаються значні відмінності між якістю центрів прийому та послуг, що надаються українцям, порівняно з біженцями та шукачами притулку з інших країн.

"Новою нормою має бути вітання всіх людей звідусіль, як вітали українців", — сказав на прес-конференції Йохан Фрістедт, виконавчий секретар Комісії.

На запитання, чи було більше солідарності з українцями через те, що більшість з них білі, голова Комісії Бертіль Котьє сказав: "Коли люди більш-менш такі, як ви, завжди легше".

Комісія Ради Європи з боротьби з расизмом заявила, що всім переміщеним особам, незалежно від їхньої національності, кольору шкіри чи релігії, слід запропонувати належний захист і підтримку.

За даними Комісії, повідомлялося про випадки ненависті проти українців, але в цілому суспільний дискурс залишався солідарним і підтримуючим, а ворожі наративи, в тому числі політиків, були більш поширеними проти людей з інших частин світу.

Нагадаємо, по всій Європі проживає близько 6 мільйонів переміщених українців.