Румунія подарує Україні батарею Patriot, але за однієї умови

Румунія подарує Україні батарею Patriot, але за однієї умови

Вища рада оборони Румунії на чолі з президентом Клаусом Йоханнісом вирішила  подарувати Україні систему протиповітряної оборони Patriot. Водночас рада оборони країни виставила умову.

Про це йдеться на сайті президента Румунії.

"Враховуючи значне погіршення безпекової ситуації в Україні внаслідок постійних і масованих нападів росії на цивільне населення та цивільну інфраструктуру, особливо на енергетичний сектор, а також регіональні наслідки цієї ситуації, в тому числі на безпеку Румунії, у тісній координації разом із союзниками члени Ради вирішили подарувати Україні систему Patriot", - йдеться у повідомленні.

"Ця пожертва зроблена за умови, що наша країна продовжить переговори з союзниками, особливо з американським стратегічним партнером, з метою отримання подібної або еквівалентної системи, яка відповідає потребам забезпечення захисту національного повітряного простору, модернізації армії Румунії", - наголошує рада оборони Румунії.

Також вона зазначає, що рішення було засноване "на поглибленій технічній оцінці румунських органів влади, вжито всіх заходів для усунення ризику створення можливої ​​вразливості для Румунії". 

"Позиція Румунії є і залишатиметься однозначною у її багатовимірній підтримці України разом із міжнародним співтовариством у її законному праві на самооборону від незаконної та неспровокованої агресії росії", - йдеться у заяві.

Також під час сьогоднішнього засідання члени Ради проаналізували та схвалили збройні сили Румунії, які можуть бути надані для участі в місіях та операціях за межами території румунської держави у 2025 році.

Нагадаємо, на початок травня Румунія мала лише одну активну систему Patriot. 14 червня ввели в експлуатацію другу систему, третя очікується до кінця року, а четверта – на початку наступного року.

Питання про передачу Україні Patriot обговорювалося з президентом США Джо Байденом під час візиту президента Румунії до Сполучених Штатів.