Оголосили підозру колишньому українському судді, який працює у «верховному суді лнр»

Оголосили підозру колишньому українському судді, який працює у «верховному суді лнр»

Державне бюро розслідувань повідомило про підозру колишньому українському судді, який приймає «судові рішення» в інтересах самопроголошеної «лнр».

Про це повідомляє Теруправління ДБР у Краматорську.

Фігурант - колишній суддя Луганського окружного апеляційного суду, який з 2021 року обіймає посаду судді фейкового «верховного суду лнр».

«У 2015 році суддя підтримав «руський мір» та, зрадивши присягу, сприяв створенню судової гілки влади на тимчасово окупованій території Луганщини. Згодом, наказом так званого голови «лнр» фігурант очолив «краснодонський міськрайонний суд лнр». Він за російським законодавством засуджував українських громадян, які залишилися на тимчасово окупованій території, призначаючи покарання у вигляді позбавлення волі», - повідомили у Бюро.

Зазначається, що у 2021 році рішенням «народного совєта лнр», а у 2023 році на підставі указу президента рф, підозрюваного призначили суддею «верховного суду лнр». Наразі псевдосуддя забезпечує функціонування «судової гілки влади» на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

Колишній суддя підозрюється в діях, які вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу, захоплення державної влади, посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України та державній зраді (ч. 3 ст. 109, ч. 2 ст. 110, ч. 1 ст. 111 КК України).

Санкція статей передбачає покарання у вигляді позбавленні волі на строк до 15 років з конфіскацією майна. Процесуальне керівництво здійснює Луганська обласна прокуратура, оперативний супровід ГУ СБ України в Донецькій та Луганській областях.

Нагадаємо, працівники ДБР повідомили про підозру судді з Луганщини, який на замовлення фсб рф збирав та передавав конфіденційну інформацію про своїх колег та військовослужбовців ЗСУ.