Українцям в ЄС продовжили дію тимчасового захисту ще на 1 рік і 8 місяців

Українцям в ЄС продовжили дію тимчасового захисту ще на рік і 8 місяців

Рада Європейського Союзу продовжила до 4 березня 2026 року дію тимчасового захисту для понад 4 млн українців.

Про це повідомляє пресслужба Ради ЄС.

"День за днем росія тероризує український народ своїми бомбардуваннями. Це небезпечні обставини. Ті, хто втік від російської агресії, можуть і надалі розраховувати на нашу солідарність", – наголосила державний секретар Бельгії з питань притулку та міграції Ніколь де Мур.

Вона нагадала, що тимчасовий механізм захисту був запущений 4 березня 2022 року – лише через кілька днів після того, як російські збройні сили розпочали широкомасштабне вторгнення в Україну – і мав діяти до 4 березня 2025 року, але буде продовжений ще на рік.

Що таке тимчасовий захист?

Тимчасовий захист забезпечує негайний і колективний захист великій групі переміщених осіб, які прибувають до ЄС і не мають змоги повернутися до своєї країни походження.

Система зменшує тиск на національні системи надання притулку, оскільки заяви не потрібно розглядати окремо. Люди, які користуються тимчасовим захистом, користуються однаковими правами в усьому ЄС. Ці права включають:

  • місце проживання;
  • доступ до ринку праці та житла;
  • медична допомога;
  • соціальна допомога;
  • доступ до освіти для дітей;

Закон ЄС про тимчасовий захист встановлює мінімальні стандарти захисту. Фактичний рівень допомоги може відрізнятися від однієї країни-члена до іншої.

"Відповідно до своїх національних процедур, державам-членам, можливо, доведеться прийняти додаткові імплементаційні акти для офіційного оформлення продовження", - зазначають у Раді ЄС.

Нагадаємо, ще на початку 2024 року ЄС розглядав варіант продовження захисту для українців лише на рік. Politico з посиланням на неназваних європейських дипломатів повідомило, що Україна веде переговори з ЄС щодо встановлення нових правил для того, щоб сприяти поверненню більшої кількості українських біженців у 2025 році.

Напередодні публікації цієї статті, радник голови ОП Сергій Лещенко в інтерв'ю швейцарському виданню Tages-Anzeiger заявив, що європейські країни мають зупинити допомогу українським біженцям, щоб вони повернулися додому.