У Данії радять не сподіватися, що F-16 швидко змінять ситуацію в Україні: для цього минуть роки

Мине багато часу, перш ніж данські літаки F-16 змінять ситуацію в Україні, – голова ВПС Данії

Очільник ВПС Данії Ян Дам закликає всі сторони не ставити надто високих очікувань від F-16 в Україні.

Про це він сказав місцевому телеканалу TV2.

"На ці винищувачі дуже великі сподівання. І ми, ймовірно, повинні бути більш реалістичними. F-16, безумовно, матиме вплив, але це не змінить ситуацію. Ні цього місяця, ні найближчих місяців", - сказав Ян Дам.

Він додав, що для того, щоб літаки могли бути ефективними на полі бою, потрібне тривале нарощування українських ВПС, правильна амуніція та адаптація до складних бойових завдань.

"Моя рекомендація українцям – навчитися справді добре користуватися цими літаками, перш ніж вони будуть виконувати будь-які ризиковані місії. І я про це розмовляю з керівником ВПС України", – каже Ян Дам.

Він очікує, що винищувачі підвищать моральний дух українців, а нові пілоти матимуть фундаментальні навички ведення повітряного бою та нанесення ракетних ударів по землі.

"Але їм ще потрібно буде багато тренувань в Україні. І можуть пройти місяці й роки, перш ніж вони створять вирішальний оперативний ефект", - каже Ян Дам.

За його словами, минулий рік був найбільш завантаженим за багато років в аеропорту Скрідструп. Щоб стати пілотом F-16, зазвичай потрібно три-чотири роки. У випадку з українцями навчання стиснулося до шести-восьми місяців.

"Зараз вони практикують нічні польоти, хоча ми в середині найкоротших ночей у році. Але ми просто повинні зробити це, щоб пройти програму", - каже він.