рф посилює тиск на українські авіабази, щоб завадити передачі F-16, - Le Monde

рф посилює тиск на українські авіабази, щоб завадити передачі F-16, - Le Monde

За кілька діб до саміту НАТО, який відбудеться з 9 по 11 липня у Вашингтоні, росія активно завдавала удари по українським авіабазам. Аналітики вважають, що це пов'язано з майбутнім офіційним отриманням перших винищувачів F-16.

Про це пише Le Monde.

У виданні нагадали, що останніми днями по українським авіабазам було завдано кілька значних ударів:

  • Миргород (Полтавська область);
  • Долгинцевому (Дніпропетровській області).

Останнє зокрема перебуває за 80 км від лінії фронту.

Російські джерела заявили, що внаслідок таких атак було знищено щонайменше шість винищувачів.

Водночас в Україні цю інформацію не підтвердили.

Зокрема західне військове джерело вважає, що нещодавні удари показують бажання рф "пограти м'язами, щоб змусити українців і їхніх прихильників подумати двічі у вирішальний момент". 

Крім того, журналісти зазначили: тиск з боку росії почався під час того, як кілька країн впродовж останніх тижнів підтвердили прибуття перших F-16 до Румунії, де відкрився навчальний центр для українських пілотів для підготовки на цих винищувачах.

У виданні додали, що рф також посилює атаки, використовуючи "планерні бомби", які важко виявити, а запускаються вони літаками за межами досяжності української протиповітряної оборони.

"Протистояти їм майже неможливо, хіба що відбити літаки, які їх запускають", - сказав науковий співробітник Інституту стратегічних і оборонних досліджень в Ліоні Йоганн Мішель.

Водночас науковий співробітник Фонду стратегічних досліджень (FRS) Вінсент Турре впевнений, що винищувачі F-16 могли б обмежити ці атаки, проте "літаки, які будуть передані українцям, не є найсучаснішими".

До того ж ефективність літаків буде залежати від систем озброєння, які на них будуть встановлені.

"Це буде залежати від типу ракет, що постачаються. F-16 може бути оснащений десятками різних моделей", - пояснила директорка зі стратегічних досліджень Eurocrise Ізабель Дюфур.

Крім того, Йоганн Мішель додав, що доки Київ не досягне кращої протиповітряної оборони, то не зможе розширити свою оборонну промисловість.

Нагадаємо, що медіа показали "залишки" району Часового Яру.