Скасування наказу МОН, який регулює освіту дітей-ВПО: петиція набрала 25 тисяч підписів

Скасування наказу МОН, який регулює освіту дітей-ВПО: петиція набрала 25 тисяч підписів

Електронна петиція щодо права на освіту дітей-ВПО та скасування наказу МОН України від 13.06.2024 № 850 «Про затвердження Порядку та умов здобуття загальної середньої освіти в комунальних закладах загальної середньої освіти в умовах воєнного стану в Україні» за дві доби набрала необхідні для розгляду 25 тисяч підписів.

Петицію зареєстрували 8 липня у відповідному розділі на сайті Кабінету міністрів України.

На думку її автора, прописаний у наказі порядок містить численні порушення Конституції України та інших Законів України (ст.ст. 1, 8, 21, 53 Конституції України, ст. 55 Закону України «Про освіту», ст. 4, 12 Закону України «Про повну загальну середню освіту»), а також запроваджує дискримінаційні умови для отримання освіти та антиконституційні обмеження прав дітей зі статусом ВПО на освіту.

Зокрема, зазначається у петиції, у п. 7 порядку прописано, що зарахування до дистанційних класів учнів, які мають статус ВПО, чи продовження здобуття ними загальної середньої освіти за дистанційною формою в закладах освіти, розташованих поза межами населеного пункту, в якому такі учні мають зареєстроване місце проживання (перебування), здійснюється за наявності однієї з трьох умов:

  • у школах в населеному пункті, де зареєстрований учень-ВПО, відсутні вільні місця для зарахування на очну форму здобуття загальної середньої освіти;
  • школи в населеному пункті, де зареєстрований учень-ВПО, не забезпечують здобуття середньої освіти в очній формі;
  • у населеному пункті, де зареєстрований учень-ВПО, немає працюючої школи.

При цьому для дітей, які не мають статусу ВПО, жодні обмеження доступу до дистанційної освіти не встановлюються.

“Тим самим Порядок запроваджує обмеження права громадян на вибір форми та місця навчання виключно для учнів, які мають статус ВПО. Дитина, яка народилась та зареєстрована у Львові чи Івано-Франківську, має право обрати якісну дистанційну освіту і заклад освіти по всій території України. А дитину, минуле та теперішнє якої зруйнувала росія, рідна Україна в особі Міністерства освіти і науки України позбавила такого права, чим фактично позбавляє майбутнього”, - зазначає автор петиції.

Зважаючи на це та інші порушення прав дітей-ВПО, автор звертається до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням скасувати наказ МОН.

Якщо петиція набрала необхідну кількість підписів, Кабмін має розглянути її та опублікувати офіційну відповідь. 

Раніше “Сєвєродонецьк онлайн” детально розібрав наказ МОН № 850 та розповів, чому цей документ ставить під удар освіту Луганщини.