Академія наук вищої школи закликає Зеленського ветувати закон про скасування переходу на літній час

Академія наук вищої школи закликає Зеленського ветувати закон про скасування переходу на літній час

Академія наук вищої школи України закликала президента Володимира Зеленського накласти вето на закон №4201 про скасування переходу на літній час.

Про це йдеться у заяві президента АН вищої школи України, доктора фізико-математичних наук, професора, лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки Олександра Наконечного, яку опублікувала "Новинарня".

Академія звертає увагу на те, що на сьогодні немає авторитетних визнаних світовою науковою спільнотою досліджень, які б засвідчували серйозний негативний вплив сезонного переведення годинників на фізіологічний і психологічний стан людини.

Наконечний наголошує, що з ухваленням законопроєкту №4201 "Україна відійшла від практики обчислення часу, загальноприйнятої для країн ЄС та інших держав, що підтримують Україну в її боротьбі проти російської агресії, і прийняла варіант, характерний для тоталітарного світу".

"Таке рішення важко пояснити з точки зору будь-якої політичної логіки. Користь від законопроєкту неможливо пояснити і з точки зору астрономії", - наголошує він.

Наконечний пояснює, що ухвалення в цілому законопроєкту “Про обчислення часу в Україні” №4201 означатиме, що наприкінці червня в Києві відтепер світатиме вже о 3-й ранку, а натомість сутенітиме о 20-й вечора (зараз – о 4-й і о 21-й відповідно).

"Це відчутно збільшить витрати установ, підприємств і домогосподарств на електричне освітлення у вечірні години навесні, влітку та восени, що матиме особливо відчутний ефект в умовах постійних відключень електроенергії, спричинених руйнуваннями енергетичної інфраструктури", - зауважив він.

Натомість у ранкові години сонячне світло буде витрачатися марно, заявляє Наконечний.

"Тож наступний крок, до якого змушена буде вдатися влада в умовах дії законопроєкту №4201 – це запровадити гнучкий графік початку робочого дня в різних регіонах держави, що цілком нівелює ефект часової “стабільності”, який повинен забезпечити законопроєкт №4201", - зазначає він. 

"Тому АН вищої школи України закликає Вас, вельмишановний Володимире Олександровичу, накласти вето на суто популістський, шкідливий для економіки і антиєвропейський за суттю законопроєкт №4201, а також доручити уряду утворити робочу групу з фахівців-науковців для опрацювання пропозицій щодо вдосконалення системи обчислення часу в Україні", - йдеться у заяві Наконечного.

Довідка: Академія наук вищої школи України – заснована 1992 року всеукраїнська громадська наукова організація, яка об’єднує понад 450 провідних учених, докторів наук і професорів, що працюють в усіх наукових центрах держави і представляють всі галузі знань.

Ідею сезонної зміни часу вперше висловив у 1784 році визначний американський учений і політичний діяч Бенджамен Франклін. Практичне втілення цієї ідеї в життя в різних країнах розпочалося з початку XX століття. Літній час на території УНР було вперше встановлено з 14 квітня по 14 вересня 1919 року. Це було зроблено для того, щоб повніше використовувати для потреб людини світловий час у літні місяці.

Нагадаємо, 16 липня Верховна Рада ухвалила проєкт закону №4201 про скасування переведення часу в Україні з зимового на літній.