Столтенберг прогнозує, що війна в Україні триватиме понад 10 років

Столтенберг прогнозує, що війна в Україні триватиме понад 10 років

Європа повинна бути готова до десятиліття війни в Україні, попередив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, який покидає свою посаду.

Про це він сказав у розмові з ВВС.

Столтенберг, який завершує свій 10-річний термін перебування на посаді генерального секретаря в жовтні, закликав європейських членів НАТО посилити свої зобов'язання на тлі побоювань, що фінансування США може бути скорочено або навіть припинено, якщо Дональд Трамп виграє другий термін на посаді президента США на виборах у листопаді.

На запитання, чи повинні союзники по НАТО бути готовими до конфлікту в Україні, який може тривати понад 10 років, Столтенберг відповів: "Так".

Він додав: "Але головний меседж полягає в тому, що чим сильніша буде підтримка України і чим довше ми готові взяти на себе зобов’язання, тим швидше закінчиться ця війна. Парадокс полягає в тому, що зараз президент путін вважає, що він може перечекати нас. Тому війна триває. Коли ми дуже чітко повідомляємо, що ми тут надовго, що ми маємо міцну стійку підтримку України, тоді у нас є умови для вирішення, коли Україна переважатиме як суверенна незалежна держава".

Нагадаємо, НАТО оголосило, що командний підрозділ для координації підтримки України буде працювати в Німеччині з вересня. "Це забезпечить більшу передбачуваність, підзвітність і підтримку, а також продемонструє наше незмінне зобов’язання підтримувати Україну", – сказав пан Столтенберг.

Президент Володимир Зеленський каже, що дипломатія може допомогти Україні закінчити війну з рф, але є одна умова.