У світі з невідомих причин стався масштабний IT-збій: не працюють аеропорти, корпорації, банки

У світі з невідомих причин стався масштабний IT-збій: не працюють аеропорти, корпорації, банки

Сьогодні під час завантаження тисячі комп’ютерів Windows стикнулися з проблемою "синього екрану смерті" (BSOD), що впливає на банки, авіакомпанії, телевізійні компанії, супермаркети та багато інших компаній у всьому світі.

Технічний портал The Verge пише, що несправне оновлення від постачальника засобів кібербезпеки CrowdStrike вимикає постраждалі ПК і сервери від мережі, змушуючи їх запускати цикл відновлення, тому машини не можуть запускатися належним чином.

CrowdStrike широко використовується багатьма компаніями по всьому світу для керування безпекою ПК і серверів Windows.

Австралійські банки, авіакомпанії та телекомпанії першими забили тривогу, коли тисячі комп'ютерів почали відключатися. 

Британська телекомпанія Sky News наразі не може транслювати свої ранкові випуски новин і показує повідомлення з вибаченнями за "переривання цієї трансляції". Ryanair, одна з найбільших авіакомпаній у Європі, також заявляє, що у неї виникла "стороння" ІТ-проблема, яка впливає на відправлення рейсів.

Серія технічних збоїв призвела до перебоїв у роботі авіакомпаній, банків і Лондонської фондової біржі в п’ятницю, незвичайно поширений каскад збоїв, який спалахнув від США до Азії після того, як Microsoft Corp. повідомила про збій у своїх онлайн-сервісах, пише Bloombreg.

McDonald's Corp, United Airlines Holdings Inc і LSE Group були одними з найбільших компаній, які розкрили низку проблем із зв’язком зі службою обслуговування клієнтів. KLM заявила, що призупиняє більшість рейсів через глобальний збій комп'ютера. Вони були найвідомішими з безлічі корпорацій від Японії до Індії та США, які повідомляли про збої у своїй діяльності.

"Незрозуміло, що викликало проблеми, які збіглися зі збоями Microsoft", - зазначає Bloombreg.

При цьому видання також пише, що кілька газет повідомили про принаймні деякі проблеми, пов’язані з програмним забезпеченням кібербезпеки CrowdStrike Holdings Inc. Австралійська компанія AGL Energy Ltd. повідомила в дописі на X, що зараз має системні проблеми через збій CrowdStrike.

"Представник Microsoft сказав, що компанія вивчає ситуацію, тоді як представники Crowdstrike не були доступні для коментарів у неробочий час, а дзвінки на їхній основний номер у Японії залишилися без відповіді", - йдеться у матеріалі.

Низка українських компаній і банків також заявили про збій у роботі систем, про це повідомили "Нова пошта", Vodafone, Sense Bank, Monobank.