У школах України 10-11-класників вчитимуть стріляти, знатися на озброєнні і військовій техніці

У школах України 10-11-класників вчитимуть стріляти, знатися на озброєнні і військовій техніці

Міносвіти розробив проєкт модельної навчальної програми "Захист України" для 10–11 класів, спрямований на формуванні в молоді національної ідентичності та навичок для захисту власного життя.

Як повідомляє пресслужба міністерства, програма має отримати гриф "Рекомендовано" за результатами експертизи та відповідний наказ до затвердження від МОН.

Зазначається, що програма розрахована на всіх учнів, незалежно від статі.

У 10 класі учні вивчатимуть основи національної безпеки та оборони України, знайомитимуться із принципами управління та планування, вивчатимуть озброєння та військову техніку. Значну увагу надають практичним навичкам: орієнтуванню на місцевості, основам інженерної фортифікації, стрілецькій підготовці.

Програма 11 класу фокусується на розвитку військових технологій, особливостях інформаційної безпеки, поглибленні знань з домедичної допомоги. Важливим аспектом є вивчення методів захисту цивільного населення в кризових умовах, можливостей і способів оборони України.

Інноваційні підходи до навчання оновленого предмета:

  • Оновлена програма з акцентом на практичних навичках.
  • Навчальний день раз на місяць, щоб глибше зануритися в матеріал та ефективніше відпрацьовувати практичні навички. Для цього створюють спеціально обладнані осередки, де учні зможуть практикувати набуті знання на новому технічному обладнанні.
  • Сучасне обладнання — осередки будуть оснащені комп'ютерними симуляторами управління дронами, інтерактивними лазерними стрілецькими тренажерами та інструментами для опанування правил домедичної допомоги.
  • Підготовка вчителів — уже понад 100 тренерів пройшли навчання та матимуть змогу передавати знання вчителям з регіонів, підвищуючи їхню кваліфікацію. Це дасть змогу ефективно викладати за новою програмою та застосовувати сучасні педагогічні підходи.

"Ключовий акцент проєкту — на практичній підготовці. Кожен модуль передбачає засвоєння і відпрацювання конкретних навичок з керування дронами, інформаційної безпеки, навігації, розвідки на основі відкритих джерел (OSINT), стресо- та психологічної стійкості", - наголошують в МОН.

Там зазначають, що для закріплення відпрацювання практичних умінь та навичок обов’язкове проведення навчально-польових зборів або тренінгових занять.

"Під час реалізації програми можливе використання таких форм освітньої діяльності, як навчальні екскурсії, проєкти, ігри тощо", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, в рф ще у 2023 році розробили 5-денний навчальний курс для старшокласників, в рамках якого їх підготують для участі у воєнних діях як солдатів мотострілецьких військ.

А з 1 вересня 2024 року в російських школах запроваджують новий предмет "Основи безпеки та захисту Батьківщини", який включатиме розширений курс початкової військової підготовки.