В Україні збільшилася кількість тих, хто готові до територіальних поступок рф, - опитування

В Україні збільшилася кількість тих, хто готові до територіальних поступок рф, - опитування

В Україні з травня 2022 року і до травня 2024 року збільшилася кількість респондентів, які готові до територіальних поступок рф.

Про це йдеться в опитуванні КМІС.

Формулювання запитання звучить так: "З яким з цих тверджень щодо можливих компромісів для досягнення миру з росією Ви згодні більшою мірою?", а респондента просили обрати одне з двох таких тверджень:

  • "Для якнайшвидшого досягнення миру і збереження незалежності Україна може відмовитися від деяких своїх територій";
  • "За жодних обставин Україна не має відмовлятися від жодних своїх територій, навіть якщо через це війна триватиме довше і будуть загрози збереженню незалежності".

У КМІС зазначають, що у період з травня 2022 року до травня 2023 року ситуація була відносно стабільною: близько 8-10% респондентів були готовими на територіальні поступки, а абсолютна більшість – 82-87% – стабільно виступали проти жодних поступок.

"Після травня 2023 року простежується поступове зростання частки тих, хто готовий до територіальних поступок. Так, до кінця 2023 року готовність до поступок зросла до 19%, у лютому 2024 року – до 26%, у травні 2024 року – до 32%", - йдеться у дослідженні.

При цьому соціологи наголошують, що частка тих, хто виступає проти жодних територіальних поступок, відповідно, стабільно знижувалася в зазначений період.

"Водночас попри все станом на травень 2024 року більшість українців – 55% – виступали проти жодних територіальних поступок", - йдеться у дослідженні.

Також зазначається, що у всіх регіонах порівняно з травнем 2023 року стало помітно більше тих, хто готовий до територіальних поступок, але при цьому у всіх регіонах таких – не більше третини. І також у всіх регіонах (зокрема, на Півдні і Сході) більше тих, хто виступає проти жодних поступок, ніж тих, хто підтримує поступки.

Нагадаємо, підтримка України серед європейців залишається широкою, але згідно з опитуванням, ледве 10% європейців вірять, що вона зможе перемогти росію.