Судитимуть трьох ворожих пропагандистів з Луганщини: їм загрожує до 12 років тюрми

Судитимуть трьох ворожих пропагандистів з Луганщини: їм загрожує до 12 років тюрми

Слідчі Служби безпеки скерували до суду матеріали завершених кримінальних проваджень щодо трьох пропагандистів з Луганщини.

Про це повідомляє 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях - м. Сєвєродонецьк.

“Доведено, що в. о. головреда газети “Республика” Олександр Бальвас та засновник друкованого видання “XXI век” Юрій Юров обслуговують окупаційний режим від початку російської агресії”, - йдеться у повідомленні.

Як зазначили в СБУ, у 2015 році окупанти створили офіційний орган “уряду” самопроголошеної “лнр” - газету “Республика” - та призначили Бальваса “врио главного редактора”. Тоді ж Юров зареєстрував у псевдореспубліці свою газету “XXI век”. Наразі обидва видання зареєстрували у російському “роскомнадзорі”.

Наголошується, що пропагандистські видання вели “інформаційний супровід окупаційного “референдуму”, псевдовиборів та дій агресора, спрямованих на захоплення території Луганщини та її “інтеграцію” у рф. Вони поширюють кремлівські наративи про “легітимність” окупаційної влади та виправдовують воєнні злочини загарбників.

Ще одна фігурантка - колишня чиновниця Новопсковської селищної ради, яка у 2022 році отримала посаду начальника “відділу культури” в окупаційній адміністрації у Новопскові. Жінка зайнялася організацією “патріотичних” та “культурно-масових заходів” на підтримку окупантів.

Зловмисників судитимуть за ч. 6 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Їм загрожує до 12 років тюрми.

Слідчі заходи проводило ГУ СУ в Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури.

Нагадаємо, засудили поліцейську з Луганщини, яка перейшла на бік ворога.