У Міноборони сказали, чи планують знижувати мобілізаційний вік

У Міноборони сказали, чи планують знижувати мобілізаційний вік

В Україні нема потреби у зниженні мобілізаційного віку, який зараз становить 25 років.

Про це NV розповів речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін.

"Нині кількість тих, хто оновив свої військово-облікові дані, значно перевищує потреби війська на тепер. Тож, станом на зараз, гострої необхідності у зниженні мобілізаційного віку немає. Але ситуація на війні залежить від багатьох чинників і це може змінюватися. Наразі ми не бачимо такої необхідності", - сказав він.

За словами Лазуткіна, на 17 липня — 4,6 млн військовозобов'язаних, призовників та резервістів оновили свої облікові дані. Значно зросла кількість мобілізованих по рекрутингу.

Відповідаючи на питання, як з понад 4,5 млн військовозобов'язаних, що оновили свої дані, обиратимуть, кого саме призвати до війська, Лазуткін сказав, що це залежатиме від тих військово-облікових спеціальностей, які мають військовозобов'язані, і запитів на певну кількість тих фахівців військовим керівництвом.

"Тобто ця вертикаль ТЦК, командування Сухопутних військ, Генштаб, буде працювати відповідно до своєї структури. Ці запити можуть змінюватися залежно від того, яка зброя надходить в Україну, яка ситуація на лінії бойового зіткнення. Тут немає чітких критеріїв, які раз і назавжди встановлені. Це буде залежати від дуже багатьох чинників", - додав він.

Нагадаємо, за інформацією секретаря комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Романа Костенка, середній вік українських військовослужбовців – понад 40 років, можливо, навіть 45. 

Західні партнери України піддавали це критиці, зазначаючи, що таким чином знижується боєздатність армії. У травні Верховна Рада ухвалила закон №9281 "Про військовий обов'язок і військову службу", який знизив мобілізаційний вік з 27 до 25 років.