Мер Дніпра закликав українців готуватися до графіків включень світла

Мер Дніпра закликав українців готуватися до графіків включень світла

Мер Дніпра Борис Філатов заявив, що громадянам України потрібно готуватися не до графіків відключень, а до графіків включень електроенергії.

Таку заяву він зробив в інтерв'ю для РБК-Україна.

"Але хочу сказати, що нам потрібно готуватися, скажімо так, не до графіків відключень, а до графіків включень електроенергії. Це базові речі, буде в будь-якому випадку під час опалювального сезону рости енергоспоживання, і тому це дуже велика проблема", - пояснив своє висловлювання очільник Дніпра.

Він додав, що багато спілкується з людьми, і на жаль, іноді у них не корелюються базові речі.

"Вони не можуть зв'язати між собою відсутність електропостачання з відсутністю води та відсутністю опалення. Але якщо немає електропостачання, тоді не працюють насоси. Якщо не працюють насоси, то немає води, а якщо не працюють насоси, немає води, а вода – це теплоносій, то немає опалення. Логічно", - розповів Філатов.

Він зазначив, що чує зараз чую дуже багато нарікань від мешканців міста, які кажуть: ну ми розуміємо, чого немає електрики, а чого води немає?..

"Так води немає, тому що немає електрики", - сказав мер Дніпра.

Він підкреслив, що хоче, аби люди це зв'язували в голові.

"Тому що від електрики працюють підвищувальні насосні станції, вся решта іншого обладнання. Це перше", - пояснив Борис Філатов.

Він також розказав, що в українців є ілюзія, що все можна втримати на генераторі.

"Я не хочу зараз читати дуже довгі лекції стосовно того, як працює комунальне господарство, що таке висока сторона, що таке низька сторона, але скажімо так, є таке обладнання, яке неможливо втримати генераторами, якщо це не генератори з якимись просто колосальними мегаваттами", - зазначив мер Дніпра.

Він пояснив, що для встановлення підтримки всієї критичної інфраструктури близько 300 генераторів.

"Але якщо порахувати, що ці всі генератори будуть працювати, уявіть собі, що це 30 тонн дизельного пального на годину. Де взяти стільки пального, я вже не кажу про те, скільки це коштує. Це перша проблема", - сказав Філатов.

Згідно з його слів, інша проблема полягає в тому, що під час мобілізації та під час демографічної кризи, немає достатньо людей, хто б ці генератори обслуговував, міняв масло, фільтри, вимикав, вмикав.

Тобто йдеться про величезну купу обладнання, яке потребує постійного обслуговування.

"Тому я хотів би, щоб ми як відповідальні громадяни уявляли собі, що неможливо під час постійних обстрілів та блекаутів втримати на генераторах систему мільйонного міста, і не мільйонного також", - зазначив Борис Філатов.

На його думку, люди, що постійно в соцмережах звинувачують владу, повинні розуміти, що ні влада, ні місцева, ні центральна, ні уряд, ні президент у цьому не винні.

"Винні у цьому тільки наші вороги, агресори, російська федерація, і тому давайте не шукати винних всередині країни, і розуміти, що нам потрібно готуватися до, скажімо так, найскладніших сценаріїв, і ми до них готуємося", - запевнив мер Дніпра.

Нагадаємо, що фахівці розповіли, на яку ситуацію зі світлом українцям очікувати взимку.