Україна закликає ООН розслідувати теракт в Оленівці

Україна закликає ООН розслідувати теракт в Оленівці

Уповноважений ВР із прав людини Дмитро Лубінець закликав Організацію об’єднаних націй відновити роботу з розслідування вбивства українських військовополонених в Оленівці.

Про це йдеться у його дописі на Facebook.

"У ніч із 28 на 29 липня 2022 року росіяни атакували колонію в Оленівці, де утримувалася частина українських військовополонених із "Азовсталі". Унаслідок удару загинули понад 50 українських військових, ще близько 130 отримали поранення", - нагадав Лубінець.

Він написав, що масове вбивство українських військовополонених в Оленівці є проявом слабкості окупантів, їхнього страху навіть перед беззбройними українськими оборонцями.

"На жаль, недостатня реакція міжнародних організацій та лідерів світу проявляє і їхню слабкість також", - зазначив уповноважений ВР із прав людини.

Він підкреслив, що загиблі мали офіційний статус військовополонених та були верифіковані МКЧХ.

Крім того, на них поширювалася дія Женевської конвенції про поводження військовополоненими.

Але одразу після вибуху рф звинуватила Україну в обстрілі, який нібито був здійснений з використанням "HIMARS".

Водночас Україна звернулася до ООН та МКЧХ, як до гарантів домовленостей щодо захисників "Азовсталі", які утримувалися в Оленівці.

"Домовленості передбачали, що їм збережуть життя та згодом обміняють. Обидві організації висловили готовність розслідувати масове вбивство полонених!", - заявив Дмитро Лубінець.

3 серпня 2022 року Генсек ООН Антоніу Гутерріш заявив, що організація готує групу експертів для розслідування загибелі полонених в Оленівці.

"Через 5 місяців він розпустив місію зі встановлення фактів удару по колонії в Оленівці через відсутні гарантії безпеки!", - повідомив у соцмережі Лубінець.

Він пояснив, що росія не надала доступу до Оленівки ні Україні, ні міжнародним організаціям.

"Однак ще одним фактором, який, імовірно, може бути причиною розпуску місії, це те, що із трьох осіб-іноземців, які входять до її складу, фактично всі перебувають під впливом Росії", - додав уповноважений із прав людини.

Тобто Місія ООН жодного разу не погодилася ознайомитися з українськими матеріалами щодо вибуху в колонії.

Нагадаємо, що 

"Я неодноразово намагався зустрітися з її учасниками і висловлював готовність особисто передати матеріали, які є в України", - розповів Лубінець.

Він нагадав, що 11 жовтня на підконтрольну Україні територію повернули тіла 62 українських військових. Серед них були загиблі в Оленівці. Також вдалося повернути декількох поранених, які перебували у підірваному бараку.

"Також я пропонував російській уповноваженій з прав людини спільно відвідати місце трагедії, на що отримав відмову", - написав омбудсмен.

Вже 25 липня 2023 року ООН зробило заяву, що теракт в Оленівці "не був спричинений ракетою HIMARS". Таким чином  пропагандистські заяви російської сторони були спростовані.

"Україна вимагає, щоб місія ООН якнайшвидше відновила свою роботу або була створена нова місія задля ретельного розслідування теракту в Оленівці", - заявив Дмитро Лубінець.

Він зазначив, що до роковин трагедії в Офісі Омбудсмана відбувся захід "Рік трагедії в Оленівці: злочин без покарання".

"Надалі на міжнародних зустрічах я неодноразово підіймав і продовжую підіймати тему теракту та важливості його розслідування", - запевнив омбудсмен.

Він наголосив, що злочин в Оленівці все ще залишається без покарання. Проте кожен, хто причетний до здійснення теракту, повинен понести відповідальність за нього.

"Ми робимо все, аби це сталося якнайшвидше. Закликаю ООН та МКЧХ виконувати свій мандат та розслідувати теракт. Цей злочин не має терміну давності і його не вдасться "зам’яти"! , - підсумував Дмитро Лубінець.

Нагадаємо, що бійці полку "Азов" зробили заяву до другої річниці трагедії в Оленівці.