США радять Україні не підвищувати податки, а реформувати митницю та боротися із сірими ринками

США радять Україні не підвищувати податки, а зайнятися реформою митниці та боротьбі із сірими ринками

Сполучені Штати заохочують уряд України збільшувати прибутки в першу чергу шляхом реформування митниці і боротьби з сірими ринками.

Про це спеціальна представниця Пенні Пріцкер під час брифінгу в Києві, повідомляє iPress.

Уряду України вирішувати, звідки брати доходи, вона ж із послом США Бріджит Брінк пропонувала зосередитися не на підвищенні податків, а на реформі митниці та боротьбі із сірими ринками.

"У вас є доходи, яких ви не отримуєте і які ви мали б отримати сьогодні. Зосередьмося спочатку на цьому", – сказала спец представниця.

Пріцкер додала, що пропонувала реформу митниці шляхом цифровізації, що дало б змогу запобігти будь-якій корупції.

"На сірих ринках сигарет, алкоголю або електроніки, яка може бути продана на великому ринку, також є величезне джерело прибутку. І тому ми заохочували український уряд зосередитися на цьому в першу чергу", – сказала вона.

За її словами, в України є величезні ринки, які просто не працюють легально, потрібно проводити роботу та виводити їх з тіні. Україна не отримує величезних грошей на контрабанді, тільки через контрабанду техніки Apple Україна не отримує щороку по півмільярда доларів. Є також сірі ринки тютюну, алкоголю, електроніки.

"Влада повинна інвестувати в український агарний сектор, адже Україна годує 400 млн осіб у світі, а має можливість годувати 600 млн", - сказала Пріцкер.

Також в України є велика кількість ресурсів і влада має інвестувати чи допомагати їх видобувати.

Крім того, в Україні є фундамент для розвитку стратегічної інфраструктури, такої як енергетичний сектор, будівництво, транспорт та логістика, технології та оборонна промисловість. 

Нагадаємо, 18 липня уряд схвалив законопроєкт зі змінами до держбюджету та Податкового кодексу з метою збільшити видатки цьогорічного кошторису на 500 млрд грн. Одне із запропонованих урядом джерел додаткового фінансування — підвищення податків, що має принести бюджету тільки до кінця цього року 125 млрд грн.

В оновленій пропозиції уряду йдеться про суттєве розширення бази оподаткування військовим збором та підвищення його ставки, зокрема з 1,5 до 5% для фізосіб.

Крім того, пропонується:

  • запровадити військовий збір для юридичних осіб (зокрема тих, які перебувають на основній та спрощеній системах оподаткування) у розмірі 1% від доходу;
  • запровадити військовий збір для ФОПів першої, другої та четвертої груп у розмірі 5% від двох мінімальних зарплат на місяць (сумарно – 800 грн на місяць);
  • запровадити військовий збір для ФОПів третьої групи у розмірі 1% від доходу (сумарно такі ФОПи сплачуватимуть 6% від доходу: 5% – єдиний податок, 1% – військовий збір).