В Україні загостриться ситуація із виплатою зарплат військовим вже у вересні, - Гетманцев

В Україні загостриться ситуація із виплатою зарплат військовим вже у вересні, - Гетманцев

За оцінками бюджетного комітету ВР, ситуація із поточним утримання війська, в тому числі виплатою грошового забезпечення військовим, може загостритись вже наприкінці вересня.   

Про це повідомив голова комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

"Так, ми маємо перевиконання по податкам (по року буде близько 90-100 млрд грн), але воно не достатнє для покриття усього розриву у фінансуванні  сектору безпеки і оборони (500 млрд грн). Тому у найближчі тижні нас очікує складна і відверта дискусії про внесення змін до бюджету-2024", - зазначив він.

На думку Гетманцева, розроблений Урядом законопроект (про підвищення податків, - ред.) не є оптимальним з погляду фіскального навантаження, адміністрування, відповідності ЄС та можливих дисбалансів для економіки.

"Він потребує суттєвого доопрацювання. Утім, підняття окремих податків для покриття дефіциту у фінансуванні військових видатків, на жаль, не уникнути. Завдання парламенту зараз знайти широкий суспільний компроміс у цьому питанні щодо оптимального набору податкових ініціатив, фінансування бюджету за рахунок внутрішніх позик та додаткового скорочення видатків бюджету", - зазначив він.

Нагадаємо, Сполучені Штати заохочують уряд України збільшувати прибутки в першу чергу шляхом реформування митниці і боротьби з сірими ринками. Про це сказала спеціальна представниця США в Україні Пенні Пріцкер. Вона із послом США Бріджит Брінк пропонувала зосередитися не на підвищенні податків, а на вищезазначених реформах.