Смерть полоненого "азовця" у СІЗО рф: Олександр Іщенко помер 9 днів тому, Україну ніхто не сповістив

Смерть полоненого "азовця" у СІЗО рф: він помер 9 днів тому, Україну ніхто не сповістив

Українську сторону росія не сповістила про смерть військовополоненого 55-річного Олександра Іщенка у СІЗО Ростова.

Про це повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець.

Він нагадав, що Іщенка росіяни судили за надуманою статтею і утримували у слідчому ізоляторі на території рф.

"Зі слів доньки захисника України, він помер 9 днів тому. Проте українську сторону ніхто про це офіційно не сповістив. Також не було офіційного повідомлення про причину смерті громадянина України", - наголошує Лубінець.

Він зазначив, що "із негайним листом звернувся до уповноваженої з прав людини в рф, аби вона розібралася у трагічній смерті військовополоненого, якого утримувала російська сторона, та повідомила мені обставини і причину смерті Олександра Іщенка".

"Беззаперечно про трагедію додатково повідомив МКЧХ та ООН, аби організації зафіксували факт загибелі військовополоненого і звернули увагу на умови утримання українських полонених захисників. Україна вимагає, аби рф неухильно дотримувалася Женевських конвенцій – надавала необхідну медичну допомогу, створила змішану медичну комісію, аби це дало змогу репатріювати всіх тяжкохворих та тяжкопоранених", - написав Лубінець.

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими вивчає обставини смерті  Іщенка в російському Ростові-на-Дону, сказав у коментарі "Бабелю" керівник пресслужби Петро Яценко.

"У нас знову виникають запитання до Міжнародного комітету Червоного Хреста, який повинен моніторити умови утримання полонених у РФ та на тимчасово окупованих територіях України", — наголосив Яценко.

"Медіазона" пише, що Олександру Іщенку було 55 років, він був одружений. 25 лютого 2022 року Іщенко вступив у територіальну оборону полку спеціального призначення “Азов” як військовий водій. Навесні 2022 року в Маріуполі він потрапив до російського полону, а потім став фігурантом російської "кримінальної справи" разом із ще 23 українцями. У "справі" проходять дев'ять жінок, більшість із них – кухарі, які готували їжу для військовослужбовців полку “Азов”.

Окупанти звинувачують захисників України з “Азову” у насильницькому захопленні влади та в участі у діяльності терористичної організації.