Епохальний обмін ув'язненими між Заходом і рф: Reuters дізнався, що угода готувалася два роки

Епохальний обмін ув'язненими між Заходом і рф: Reuters дізнався, що угода готувалася два роки

Епохальний обмін ув’язненими, погоджений росією, США та кількома їхніми союзниками, який повернув додому журналіста Евана Гершковича та колишнього морського піхотинця Пола Велана та звільнив 14 інших, у тому числі російського опозиціонера Іллю Яшина, тривав понад два років і був таємним.

Про це пише Reuters.

Переговори та складна дипломатія відбувалася за участю Німеччини, росії та США, які всі мали різні інтереси.

Reuters посилається на розмови з високопоставленими посадовими особами адміністрації Байдена та публічні заяви, а також інформацію від інших урядів та Wall Street Journal. 

"Переговори, які призвели до обміну в четвер, дійсно почалися більше двох років тому, ще до затримання Гершковича. Протягом кількох місяців після затримання американської баскетболістки Брітні Ґрінер у росії в лютому 2022 року росіяни були готові до розмови, заявили офіційні особи США", - йдеться у статті.

Росіяни, за словами американського чиновника, неодноразово зверталися до Вашингтона з пропозицією обміняти Грінер та колишнього морського піхотинця США Пола Уілана, засудженого в РФ за шпигунство, в рамках угоди щодо звільнення російського кілера Вадима Красікова. Однак американці не вважали цю пропозицію серйозною, оскільки Красіков відбував довічне ув'язнення в Німеччині.

"Шпигун за шпигуна" — так була оформлена угода, нагадує американський чиновник, посилаючись на звинувачення Москви, які Уілан і США заперечували.

У грудні 2022 року, після місяців переговорів, Ґрінер була звільненау  рамках обміну з росією на торговця зброєю Віктора Бута. Уілан залишився в рф.

На початку року радник Байдена з національної безпеки Джейк Салліван зустрівся зі своїм німецьким колегою Йенсом Плотнером, щоб спробувати з’ясувати, як укласти угоду щодо Уілана.
Держсекретар Ентоні Блінкен також поспілкувався з міністром закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок на полях зустрічі в Японії 17 квітня 2023 року.

Вони запропонували новий поворот – якщо німці звільнять Красікова, то отримають натомість російського опозиціонера Алексєя Навального.

У березні 2023 року представники адміністрації Байдена отримали тривожний дзвінок від Wall Street Journal: у росії затримали ще одного громадянина США, кореспондента видання Евана Гершковича, який роками мав акредитацію в Москві та висвітлював ситуацію у рф.

Потім у жовтні 2023 року в рф затримали і арештували Алсу Курмашеву, російсько-американську журналістку "Радіо Свобода" під час відвідування родини в її рідному російському регіоні Татарстан.

Вашингтон зробив Москві іншу пропозицію про обмін, яка не включала Красікова, сказав американський чиновник. Вона була відкинута.

Байден і канцлер Німеччини Олаф Шольц майже узгодили, як можна обміняти Красікова на Навального, але пропозицію так і не надіслали, оскільки 16 лютого Навальний помер в арктичній колонії. Сполучені Штати втратили ту частину угоди, яка приваблювала німців.

Адміністрація Байдена склала нові списки російських політв'язнів для обговорення з Німеччиною, але не побачила прогресу. Наприкінці квітня Байден надіслав Шольцу листа з описом складної потенційної угоди.

У червні Шольц, здавалося, був готовий схвалити закінчення угоди з боку Німеччини – Красікова буде звільнено, що дасть початок багатоетапному обміну полоненими. Вашингтон прискорив свою нову пропозицію Москві, а потім чекав. З росії почали з’являтися обнадійливі ознаки: то почалися, то прискорювалися суди над Гершковичем і Курмашевою.

Два тижні тому адміністрація Байдена офіційно повідомила, що Росія готова прийняти угоду, повідомили представники США. Команда Байдена таємно почала працювати над безліччю міжнародних логістик, які мали працювати як годинник, щоб угода була виконана. І вона завершилася 1 серпня обміном ув'язнених.

Нагадаємо, 1 серпня звільнених з російської тюрми американців Евана Гершковича  і Пола Велана, а також Алсу Курмашеву зустрічали президент Джо Байден і віце-президент Камала Гарріс.

У Німеччині канцлер Олаф Шолц особисто зустрів звільнених російських політв'язнів Іллю Яшина, Володимира Кара-Мурзу та Андрія Пивоварова аеропорту Кельна.

The Insider опублікував повний список звільнених з тюрем рф політв'язнів:

  • Іллю Яшина - суд Москви засудив його до 8,5 року колонії загального режиму за статтею про поширення "фейків" про російську армію через те. що він казав правду про злочини рф у Бучі.
  • Володимира Кара-Мурзу - активіста і публіциста, якого засудили до 25 років колонії за звинуваченням у поширенні "фейків" про армію, співпраці з небажаною організацією і держзраді.
  • Алсу Курмашеву - журналістку "радіо Свобода", яку засудили, бо вона не прийшла повідомити рф, що вона можливий "іноагент".
  • Андрія Пивоварова - колишнього главу "Открытой россии", проти якого порушили кримінальну справу за статтею про здійснення діяльності небажаної організації.
  • Олега Орлова - 70-річного правозахисника, голову "Меморіалу", якому закинули написання статті, в якій він назвав бойові дії росії в Україні "важким ударом по майбутньому країни".
  • Олександру Скочиленко - дівчину, яку затримали у петербурзі за те, що вона вставляла замість цінників товарів в магазині повідомлення про загиблих під час обстрілу Маріупольського драмтеатру мирних жителів.
  • Лілію Чанишеву - колишню очільницю уфимського штабу Олексія Навального. Вона стала першою фігуранткою справи про створення "екстремістського співтовариства" після визнання таким ФБК і штабів Навального.
  • Ксенію Фадєєву - колишню голову штабу Навального в Томську.
  • Евана Гершковіча - журналіста The Wall Street Journal, засудженого у росії до 16 років колонії за статтею про шпигунство.
  • Ріко Крігера - колишнього співробітника німецького Червоного Хреста. Медик був затриманий у Білорусі та звинувачений за шістьма статтями. 30 липня 2024 року Олександр Лукашенко помилував Крігера.
  • Кевіна Ліка - 18-річного громадянина Німеччини, який став першим засудженим за держзраду школярем у росії.
  • Демурі Вороніна - громадянина росії та Німеччини, політолога, фігуранта справи журналіста Івана Сафронова.
  • Вадима Останіна - колишнього голову барнаульського штабу Навального.
  • Патріка Шьобеля - громадянина Німеччини. У січні 2024 року був затриманий у Пулково через шість мармеладок, у складі яких експерти виявили марихуану.
  • Пола Велана - американського військовослужбовця та колишнього морського піхотинця, якого арештували 2018 року, коли він прилетів до росії на весілля свого колишнього товариша по службі. У червні 2020 року його визнали винним у шпигунстві проти росії та засудили до 16 років колонії суворого режиму.
  • Германа Мойжеса - юриста, ідеолога велоруху, громадянина Німеччини та росії, якого звинувачували в державній зраді.

рф отримала кілера з ФСБ Вадима Красикова, а також кількох ув'язнених, які були затримані за шахрайство та шпигунство.