Міноборони виявило 3 підробки Резерв+

Міноборони виявило 3 підробки Резерв+

У Міністерстві оборони України виявили три підробки застосунки Резерв+, які були створені для сбору персональних даних громадян.

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» повідомила заступниця міністра оборони України з питань цифрових трансформацій Катерина Черногоренко.

"Центр реагування кіберінцидентів Міністерства оборони виявив три підробні веб-застосунки Резерв+", - сказала Катерина Черногоренко.

Вона зазначила, що сайти були виявлені ще на етапі створення, тому розсилка ще не почалася.

"Ми встигли вчасно. Наші спеціалісти виявили цю загрозу, і ми дуже оперативно вирішили повідомити про неї нашим громадянам, щоб люди не втрачали пильність і знали, як розпізнати цю підробку", - повідомила заступниця Міноборони України з питань цифрових трансформацій.

Вона пояснила, що головна ознака підробного сайту - це веб-адреса, яка схожа на реальну, проте з невеликими відмінностями.

"Користувачам, насамперед, варто звернути увагу на адресний рядок. Резерв+ завантажується за офіційним посиланням з ім'ям mod.gov.ua. Там є лінк на застосунок в App store і Google play market. І ми наполегливо радимо не переходити за посиланнями, що імітують цю назву, але закінчуються на інші додаткові імена типу top, websate, org тощо", - розповіла Черногоренко українцям.

Вона додала, що при завантаженні застосунку слід перевіряти, що розробником є саме Міністерство оборони України.

Катерина Черногоренко наголосила, що псевдосайти створюють для того, аби збирати персональні дані українських військовозобов'язаних, використовувати для можливих атак або використовувати в інформаційно-психологічних операціях ворога, щоб дискредитувати роботу Міністерства оборони України.

"Також станом на тепер це декілька "склонованих" сайтів, які ще масово не розсилались", - попередила заступниця Міноборони України з питань цифрових трансформацій.

Нагадаємо, що у Верховній Раді повідомили, чи мають у планах блокування Телеграму.