США все ж взяли участь у передачі F-16 – у Defense Express пояснили мету

США все ж взяли участь у передачі F-16 – у Defense Express пояснили мету

Західні фахівці впізнали у двох літаках доволі специфічну роль "хибних цілей". Єдиним можливим донором цих винищувачів є США.

Про це пише Defense Express.

Зазначено, що донорами F-16 для України є Нідерланди, Данія, Норвегія та Бельгія. І попори те, що США дистанціювалися від передачі літаків, Сполучені Штати все ж взяли у цьому участь. зробили.

Водночас у двох літаках помітили "цікаву деталь".

Йдеться про ті, що стояли за спиною Володимира Зеленського. Вони відрізнялися від ще двох, які здійснювали польоти та були озброєнні.

"Зокрема увагу західних фахівців привернули увагу антени системи свій-чужий, які знаходяться перед кабіною пілота", - зауважили у Defense Express.

Наголошується, що така гостра форма антен використовувалась у перших F-16A, а наявність пошукового прожектора з правого боку дозволяє ідентифікувати цей літак як F-16A ADF.

"Це спеціальна модифікація винищувача для протиповітряної оборони, яка передавалась до американської нацгвардії. Другий літак на "статичній експозиції" також має аналогічну форму антен, але немає пошукового прожектора", - пояснили у виданні.

Крім того, на обох цих винищувачах були відсутні автоматичні 20-мм гармати, технічні написи тощо.

"І з огляду на це одразу було зроблено припущення, що ці, як мінімум два F-16, були передані США у ролі хибних цілей", - заявили експерти.

До того ж саме США залишаються "єдиним кандидатом на роль донора", бо літаки у цій версії експортувались вживаними до Йорданії та Таїланду. А ще вони перебували в оренді в Італії.

І це є причиною, чому їхня демонстрація не мала жодного ризику для справжніх винищувачів.

"При цьому використання фюзеляжів F-16 у ролі хибних цілей дійсно максимально ефективне рішення, бо відмінність від справжніх настільки незначна, що для ідентифікації знадобиться підходити впритул", - відзначили у Defense Express.

Так із супутника, дрона та навіть у бінокль ці  F-16 бути мати справжній вигляд.

"І варто розуміти, що для ворога знищення українських F-16 буде задачею №1, тому будь-які методи та хитрощі маскування винищувачів, місць їх базування та дотримання інформаційної тиші є запорукою їх ефективного використання", - підсумували у виданні.

Нагадаємо, що нардеп розказав, чого очікувати після перших поставок F-16.