США намагаються конфіскувати понад $200 млн в експрем'єра Лазаренка на користь України

США намагаються конфіскувати понад $200 млн в експрем'єра Лазаренка на користь України

Міністерство юстиції Сполучених Штатів через процедуру цивільної конфіскації у тривалому судовому процесі намагається конфіскувати понад $200 млн в колишнього прем'єр-міністра України Павла Лазаренка на користь України.

Про це в інтерв’ю вірменській службі Голосу Америки сказала керівниця міжнародного підрозділу відділу з питань відмивання грошей і повернення активів Міністерства юстиції США Мері Батлер.

Вона нагадала, що Лазаренка засудили у суді Північного округу Каліфорнії в Сан Франциско, де він відбув покарання близько 6 років у в’язниці. Водночас обсяг звинувачень у справі, за якою Лазаренка було визнано винним, був значно вужчим за обвинувачення, які знаходяться в юрисдикції Міністерства юстиції США.

“Справа досі не завершена. Але я рада повідомити, що ми досягли ще одного рішення, яке наближає нас до можливості отримати остаточне рішення щодо конфіскації. Тоді пан Лазаренко може оскаржувати, скільки йому завгодно. Але ми й нині рухаємось вперед. Може йтись про понад 200 мільйонів доларів. Це багато грошей і багато чутливих питань”, – сказала Батлер.

Нагадаємо, Лазаренка затримали у США у лютому 1999 року, коли він втік з України. У той час його також розшукувала Швейцарія. Він отримав остаточний вердикт суду у Сполучених Штатах у 2009 році. Тоді його визнали винним у відмиванні 22,85 мільйонів доларів і призначили у формі покарання близько 8 років тюрми. На волю він вийшов у 2012 році. Паралельно у Швейцарії він отримав 1,5 року ув’язнення умовно, а також, як і у випадку з вироком американського суду – конфіскацію грошей і штрафи. З викрадених Лазаренком грошей Україна отримала 6,5 млн доларів від Швейцарії.

Справа, про яку говорить Батлер стосується зусиль Міністерства юстиції щодо конфіскації понад 200 мільйонів доларів Лазаренка, арештованих у різних країнах. Судові процеси стосовно цих грошей тривають вже близько 20 років.

У 2016 році The New York Times писав, що Лазаренко проживає в Каліфорнії в окрузі Марін в будинку вартістю 1,8 мільйона доларів.

Будинок належав дружині Лазаренка – Оксані Циковій, яка була перекладачем під час суду над ним в 2004 році, вона є юристом. У пари є троє дітей.