У Раді кажуть, що партнери України порушують питання про мобілізацію з 18 років

У Раді кажуть, що партнери України порушують питання про мобілізацію з 18 років

Член комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, народний депутат Федір Веніславський заявив, що партнери України порушують питання про мобілізацію українських чоловіків з 18 років.

Про це Веніславський сказав під час брифінгу.

За його словами, немає жодних ініціатив щодо зниження призовного віку нижче 25 років. Втім, це питання періодично порушують партнери України.

 "Це питання, яке час від часу порушують наші партнери, які надають допомогу. Вони вважають, що вік 18-25 найбільш оптимальний і ефективний для того, щоб громадяни через свої фізичні та психологічні якості могли активно воювати. Втім, на рівні нашої держави, на рівні виконавчої та законодавчої влади – жодних ініціатив немає", - пояснив Веніславський.

Нагадаємо, партнери України неодноразово вказували на те, що середні вік військовослужбовців в Силах оборони перевищує 40 років, на їхню думку це знижує боєздатність армії. Навесні Верховна Рада ухвалила зниження мобілізаційного віку з 27 до 25 років.

Вчора, 5 серпня комітет Верховної Ради з національної безпеки та оборони підтримав законопроєкт 11379-д щодо надання відстрочки від призову військовозобов'язаним до 25 років.

Згідно з законом про мобілізацію, чоловіки з 18 до 25 років є призовниками, яких ще не можна мобілізувати, але за виключенням тих, хто:

  • пройшов строкову службу у мирний час;
  • закінчив вищий військовий навчальний заклад чи військову кафедру та отримав певну військово-облікову спеціальність;
  • був визнаний ВЛК обмежено придатним, тобто непридатним до строкової служби у мирний час та придатним у воєнний час.