На Сумщині закрили єдиний пункт пропуску з рф, ним українці поверталися з окупації

На Сумщині закрили єдиний пункт пропуску з рф, ним українці поверталися з окупації

На кордоні Сумщини з росією 6 серпня припинив роботу єдиний пункт пропуску у "Колотилівці". Коридором "Колотилівка-Покровка" українці з окупації повертались на підконтрольні Україні території.

Про це повідомила волонтерка пункту допомоги “Атмосфера” Катерина Арісой, пише Суспільне.

"Сьогодні закрили пункт пропуску, але поки що деталей немає. Ми попередили людей, щоб там знали”, — сказала Арісой. На який час закрили пункт пропуску, поки невідомо, додала Катерина.

Саме волонтери пункту “Атмосфера” у березні 2023 року організували допомогу тим, хто перетинав кордон. Спочатку людей зустрічали у Краснопіллі, але через безпекову ситуацію переїхали до Сум. За 2023 рік, за словами Катерини вони допомогли 17 тисячам українців, які повернулись з окупації.

Держприкордонслужба поки не коментувала цю інформацію.

DW ще у квітні писав, що щодня із Сум до українсько-російського кордону і назад курсували волонтерські автобуси. Вони забирали людей, які перетинали кордон в пункті пропуску Колотилівка-Покровка. Колотилівка - це село в Бєлгородській області росії, Покровка - у Сумській області України.

З квітня 2022 року з деякими перервами між цими селами функціонував гуманітарний коридор, через який українці з тимчасово окупованих територій (ТОТ) могли потрапити в Україну. Це була єдина відкрита для перетину ділянка на кордоні України і росії під час війни.

У Покровці на українсько-російському кордоні у людей, які виїхали з окупації, прикордонники перевіряли документи й речі і "пробивали" приїжджих по базах державних органів.

Автобус доставляв людей до волонтерського хабу в Сумах. У ньому люди проходили співбесіду з правоохоронними органами. Потім соціальні служби реєстрували їх, допомагали з оформленням документів і виплат, безкоштовно видавали сім-карти українських операторів і годували обідом.

Звідти волонтери забирали людей до шелтера, де можна помитися, переночувати або й пробути кілька днів. Потім переселенці з окупованих територій могли безкоштовно дістатися Києва, Полтави, Харкова або Дніпра залізницею.