"F-16 поставили надто пізно, вони були потрібні влітку 2023 року": Bild опитав військових експертів

"F-16 поставили надто пізно, вони були потрібні влітку 2023 року": Bild опитав військових експертів

Винищувачі F-16 вже на території України аби дати відсіч російським повітряним атакам, але експерти кажуть, що доставлені вони надто пізно.

Військових експертів з Австрії і Німеччини опитав BILD.

"Цей літак може вражати повітряні цілі, що наступають. Крім того, такий винищувач призначений для боротьби з погрозами, що походять від російських плануючих бомб", - розповів полковник Маркус Рейснер з Терезіанської військової академії (Австрія).

З його слів, російські військові за допомогою літаків щодня скидають близько 100 керованих авіаційних бомб на українські міста.

Водночас Рейснер зазначає, що "розгортання літаків F-16 в Україні відбувається надто пізно".

"F-16 були дійсно необхідні в червні 2023 року, щоб створити повітряний суверенітет до початку літнього наступу українських військ", - зазначає експерт.

З ним погоджується і колишній чиновник оперативного штабу Міністерства оборони Німеччини Ніко Ланге.

"F-16 поставляються надто пізно. Замість того, щоб оголошувати про все знову і знову і розхвалювати себе, партнери України мають постачати їх швидше", - сказав він у розмові з BILD.

Ланґе вважає, що Україні потрібно набагато більше винищувачів F-16, ніж пообіцяли поставити західні країни. На думку експерта, щоб значно підвищити ефективність української армії, ВПС України потребує близько 200 сучасних винищувачів.

Нідерланди, Данія, Норвегія та Бельгія передали Україні понад 60 винищувачів F-16 та навчили українських пілотів. Німеччина, на озброєнні якої немає жодного F-16, не бере участі у цьому процесі. Постачання неодноразово відкладалися, оскільки західні уряди побоювалися бути втягнутими у війну з росією.

"Поставляючи F-16, Захід не може стати учасником війни. Навпаки, ірраціональні страхи мають бути нарешті подолані, щоб світ міг бути відновлений швидше", — сказав Ланґе.

Нагадаємо, за інформацією The New York Times, Україні не вистачає підготованого персоналу, тому вона зможе використовувати не більш як десяток винищувачів F-16.

5 січня президент Володимир Зеленський підтвердив, що винищувачі F-16 вже знаходяться в Україні, однак їхню кількість не назвав.