НАТО будує найбільшу в ЄС авіабазу поблизу України: розмістять В-52, здатний нести ядерні бомби

НАТО будує найбільшу в ЄС військову базу поблизу кордону з Україною

У Румунії на аеродромі комуністичних часів будують найбільшу авіабазу НАТО у Європі – всього за 100 км від українського кордону на Дунаї та за 400 км від окупованого Криму. Вона стане більшою, ніж база Рамштайн у Німеччині.

На авіабазі будуть розташовані, зокрема, американські бомбардувальники В-52, здатні нести ядерну зброю, пише The Times, закриту статтю якого цитує LIGA.net.

Цю базу будують у полі, біля села в східній Румунії: землекопи риють, а бетонозмішувачі заливають фундамент. Тривають роботи з перетворення аеродрому часів комунізму на найбільшу базу НАТО в Європі – авіабазу Михаїла Когелнічану, MK.

Американський генерал у відставці, колишній командувач армії США Бен Годжес підтримує будівництво великої бази НАТО за 400 км від Криму.

"Я втомився постійно реагувати, що роблять росіяни. Чому б нам не змусити їх хвилюватися, що робимо ми?" – каже Годжес.

Розташована біля Констанци, головного морського порту Румунії, база MK уже зараз служить штабом для місій НАТО з контролю над Чорним морем.

Шість британських літаків Королівських ВПС Typhoon недавно завершили чотиримісячне патрулювання повітряного простору Румунії та Болгарії.

"Прибуття двох американських бомбардувальників B-52 у червні, коли вперше в Румунії сіли літаки, здатні нести ядерну зброю, додає гостроти", - пише The Times.

Перетворення авіабази MK на фортецю НАТО, що може прийняти 10 000 військових і ядерні бомбардувальники США, спочатку задумувалося як відповідь на російські атаки на Грузію 2008 року й український Крим 2014-му. Але проєкт набув додаткового значення після великого вторгнення в Україну у 2022 році.