Зеленський пропонує позбавляти громадянства України тих, хто добровільно отримав паспорт рф

Зеленський пропонує позбавляти громадянства України тих, хто добровільно отримав паспорт рф

Президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради проєкт закону, де є норми позбавлення громадянства України.

Законопроєкт № 11469 про "Зміни до деяких законів України щодо забезпечення реалізації права на набуття та збереження громадянства України" зареєстрований у парламенті 7 серпня.

Згідно з документом, підставами для втрати громадянства України є:

1) добровільне набуття громадянином України громадянства держави, визнаної Верховною Радою державою–агресором або державою–окупантом, або громадянства (підданства) держави, не включеної до переліку держав, громадяни (піддані) яких набувають громадянство України у спрощеному порядку, якщо на момент такого набуття він досяг повноліття.

Зазначимо, рф визнана державою-агресоркою.

При цьому у проєкті закону пояснюється, що "добровільним набуттям громадянства іншої держави вважаються всі випадки, коли громадянин України для набуття громадянства (підданства) іншої держави звертається із заявою чи клопотанням про таке набуття".

"Крім випадку, передбаченого частиною шостою статті 5 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України", а також у випадку набуття громадянином України, якого незаконно депортовано з тимчасово окупованої території України, громадянства держави, визнаної Верховною Радою України державою–агресором або державою–окупантом, крім випадку припинення такою особою громадянства України в порядку, встановленому цим Законом", - зазначається у законопроєкті.

2) якщо повнолітній громадянин України використовує на території України паспорт іноземної держави, і це створює загрозу національній безпеці або інтересам України.

3) Якщо громадянство України отримано внаслідок надання неправдивих відомостей, підроблених документів або приховування істотного факту, який би завадив отриманню громадянства.

4) Якщо громадянин не припинив іноземне громадянство або не виконав зобов’язання щодо складання іспитів з основ Конституції України, історії України та за рівнем володіння державною мовою.

5) Якщо встановлено, що громадянин проходив військову службу за контрактом у державі-агресорі або державі-окупанті.

6) Якщо громадянин був засуджений в Україні за злочини проти національної безпеки України, миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, або за вчинення терористичного акту.

7) Якщо громадянин брав участь у збройній агресії проти України у складі збройних формувань держави-агресора, держави-окупанта або держави, яка перебуває у збройному конфлікті з Україною, або сприяв вчиненню збройної агресії проти України.

Також Зеленський пропонує ввести в юридичну площину поняття "множинне громадянство" і дозволити його в Україні, а також поняття "єдиного громадянства".

У пояснювальній записці до проєкту закону йдеться, що "зміст поняття єдиного громадянства, закріплений законом, передбачає можливість існування лише унітарного громадянства держави Україна. Водночас Законом чітко встановлено заборону (виключено можливість) на існування будь-якого іншого "внутрішньодержавного" громадянства, наприклад, громадянства Автономної Республіки Крим".

"Поняття "множинного громадянства" є частиною національного законодавства України відповідно до ратифікованої Законом України Європейської конвенції про громадянство, якою встановлюються принципи та правила, що стосуються громадянства фізичних осіб, зокрема поняття "множинного громадянства", що означає одночасну належність особи до громадянства двох або більше держав", - йдеться у пояснювальній записці.