Посольство України у Мексиці закликало арештувати путіна, коли той приїде в країну

Посольство України у Мексиці закликало арештувати путіна, коли той приїде в країну

Посольство України у Мексиці закликало уряд країни заарештувати російського диктатора володимира путіна, якщо він приїде на інавгурацію президента Клаудії Шейнбаум 1 жовтня.

Про це йдеться у заяві посольства.

Президент України Володимир Зеленський також запрошений на інавгурацію. У посольстві нагадали, що путін - військовий злочинець і щодо нього є ордер на арешт від Міжнародного кримінального суду через підозру у викраденні і примусовому переміщенні українських дітей у росію.

Посольство також зазначає, що Мексика визнає юрисдикцію МКС.

"Ми віримо, що мексиканський уряд у будь-якому випадку виконає міжнародний ордер на арешт із передачею до судового органу ООН у Гаазі", - йдеться у заяві.

Нагадаємо, 7 серпня Мексика запросила путіна на інавгурацію новообраного президента Клаудії Шейнбаум 1 жовтня,

При цьому путін може брати участь у церемонії сам, чи призначить іншого високопоставленого чиновника, який зробить це від свого імені.

Також нагадаємо, що у березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордер на арешт путіна за депортацію українських дітей до росії. Наприкінці серпня 2023 року путін не приїхав особисто на саміт БРІКС, який приймав Йоганнесбург у Південній Африці. Країна ратифікувала Римський статут, яки зобов'язує її заарештувати міжнародного злочинця, якщо він прибуде на її територію.

18-19 листопада 2024 року має відбутися саміт G20 у Бразилії, куди теж може приїхати путін. Президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва заявляв, що рішення про арешт путіна, якщо він відвідає країну на саміті G20, залежить від судових органів Бразилії.