ЗСУ за добу прорвали оборонні укріплення у Курській області вартістю понад 15 млрд рублів, - росЗМІ

ЗСУ за добу прорвали оборонні укріплення у Курській області вартістю понад 15 млрд рублів, - росЗМІ

Російське ЗМІ підрахувало, що Збройні сили України під час рейду до Курської області зуміли прорвати дві лінії фортифікаційних споруд, які влада рф збудувала за 2,5 роки війни, витративши 15 млрд рублів.

"Агентство" пише, що на це українським військовим знадобилося близько доби.

Про будівництво двох посилених ліній оборони в Курській області вперше повідомив 23 жовтня 2022 року на той момент губернатор Роман Старовойт (зараз міністр транспорту росії). На той момент, за його словами, вже були готові дві лінії, а до 5 листопада він обіцяв закінчити третю. У будівництві брали участь Міноборони та регіональне прикордонне управління ФСБ.

У січні 2023-го Старовойт проінспектував, як ведеться робота щодо зведення фортифікаційних споруд у Суджанському районі. Після поїздки він написав, що "будівельники працюють на совість". "Наразі ризик збройного вторгнення на територію Курської області з боку України не є високим. Однак ми постійно займаємося зміцненням обороноздатності регіону", - повідомив він. У грудні 2023-го Старовойт заявив, що вже побудовані кілька ліній оборони у меж регіону, на що рішенням президента виділено "значне фінансування": "Робота не припиняється. Ставляться нові завдання".

Видання пише, що офіційно вартість робіт не повідомлялася. Проте "Московський комсомолець Чорнозем'я" та "Верстка" писали про укладені владою контракти на будівництво фортифікацій на загальну суму 15 млрд рублів.

Також "Агентство" нагадує, що тоді ще живий Євген Пригожина заявляв, що в Курській області з будівництвом укріплень "відбувається відсутність управління та розпилення державних грошей".

OSINT-аналітик Бреді Африк, який за супутниковими знімками склав карту російських фортифікаційних споруд, зазначив у Коренівському та Суджанському районах Курської області дві лінії оборони – вздовж самого кордону та за 5-10 км від неї.

"Судячи з карти Африка, друга лінія проходила перед Суджею і за 15 км від селища Кореневе, куди, за даними українських та російських джерел, уже зайшли ЗСУ. Тобто українцям знадобилося близько доби, щоби подолати дві лінії фортифікаційних споруд, збудованих росією за час війни", - наголошує видання.

Однією з причин швидкого прориву зміцнень газета називає "нестачу особового складу". Український Центр національного опору ще у вересні 2023 року показав знімки з повітря курських укріплень і повідомив, що пункти у регіоні стоять без особового складу та техніки. Особовий склад звідти було передислоковано до Запорізької та Донецької області, уточнював центр.

Нагадаємо, радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк назвав причини ескалації бойових дій у Курській області рф. Ніхто з інших представників влади або командування ЗСУ ці події не коментував.