В ISW назвали причини, чому путін не оголосив воєнний стан через події у Курській області

В ISW назвали причини, чому путін не оголосив воєнний стан через події у Курській області

Ймовірно, що кремль вирішив оголосити саме контртерористичну операцію, щоб применшити масштаби вторгнення в Курську область та запобігти паніці всередині своєї країни.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначено, що влада росії демонструє небажання вживати більш радикальних заходів у відповідь на ситуацію у Курській області.

Зокрема російське опозиційне видання "Верстка" повідомило, що джерело, близьке до комітету з оборони Ради Федерації рф, заявило, що адміністрація путіна рекомендувала російським депутатам та сенаторам не коментувати події в Курській області "до особливого розпорядження".

А якщо вже обговорювати їх, то якомога коротше та посилатися лише на офіційні заяви.

Крім того, російські військові блогери пропонували Кремлю офіційно оголосити війну Україні й критикували Кремль за те, що він оголосив режим антитерористичної операції замість воєнного стану.

Так оголошення воєнного стану дозволило б російській владі вжити більш радикальних заходів:

  • заборона мітингів і демонстрацій;
  • введення комендантської години;
  • організація виробництва оборонної продукції для військових.

Проте путін утримується від офіційного оголошення стану війни, та й, як зазначили аналітики, неодноразово демонстрував своє небажання повністю перевести російське суспільство на військові рейки та відмовився від оголошення загальної мобілізації, щоб запобігти внутрішньому невдоволенню, яке могло б поставити під загрозу стабільність його режиму.

Ймовірно, що президент рф призначив Бортнікова керівником контртерористичної операції, тому що Бортніков раніше зарекомендував себе як ефективний менеджер під час криз, які загрожували внутрішній стабільності росії та кремлівському режиму.

На думку експертів ISW, складна система управління антитерористичної операції ФСБ під проводом Бортнікова може знизити ефективність російської відповіді на українську операцію.

Водночас військові аналітики підкреслили, що російські сили більш адекватно захищаються у Курській області після прибуття додаткових призовників і більш боєздатного персоналу з прифронтових районів в Україні.

Нагадаємо, що у трьох регіонах росії ввели режим контртерористичної операції.