У Молдові шахраї ошукали військових ЗСУ на 46 млн грн: продавали неіснуючі автівки і дрони

У Молдові шахраї ошукали військових ЗСУ на 46 млн грн: продавали неіснуючі автівки і дрони

Правоохоронці України та Республіки Молдова на території Молдови припинили діяльність злочинного угруповання, яке заволоділо коштами військовослужбовців ЗСУ, їх родин та волонтерів під виглядом продажу неіснуючих автомобілів та дронів через інтернет.

Про це повідомляє Нацполіція і Офіс генпрокурора.

Правоохоронці встановили, що до скоєння злочинів причетні особи віком від 17 до 46 років. З початком повномасштабного вторгнення рф в Україну вісім фігурантів - члени двох сімей, які проживали на території Одеської області, переїхали до Республіки Молдова, звідки почали реалізовувати шахрайські схеми. Злочинне угруповання діяло на території Молдови та України упродовж 2023-2024 років.

За даними слідства, організував злочинну діяльність 34-річний уродженець рф, який розподілив між спільниками обов’язки з постачання на територію Молдови сім-карт українських мобільних операторів, створення фейкових оголошень на популярних маркетплейсах та рекламну кампанію для просування своїх послуг в інтернеті.

Зловмисники розміщували оголошення про продаж автівок для ЗСУ за привабливими цінами. З потенційними покупцями фігуранти спілкувалися в одному з месенджерів та домовлялись про передплату за доставку автівки з-за кордону або придбання дронів.

"Особливий цинізм полягав у тому, що вони вимагали від потерпілих документально підтвердити свою приналежність до ЗСУ або волонтерської діяльності. Далі, отримавши від них кошти, аферисти насміхались з потерпілих, висловлювали гасла на підтримку рф, видаляли листування та блокували замовників, не виконуючи зобов’язань", - йдеться у повідомленні.

Фігуранти знімали гроші у банкоматах Молдови або використовували їх при онлайн-розрахунках. Легалізація коштів відбувалася за допомогою придбання транспортних засобів преміумкласу та золотих виробів. 

Станом на теперішній час встановлено 67 епізодів шахрайства. Приблизна сума збитків складає 46 млн грн. Остаточна кількість постраждалих ще встановлюється.

Наразі встановлені щонайменше 27 учасників злочинного угруповання, більшість з них перебувають на території Республіки Молдова. Наразі вживаються дії для їх затримання.

Правоохоронцями на території Республіка Молдова проведено 23 обшуки, вилучено близько 61 тис. доларів США, 20 елітних автомобілів, близько 5 кг золота, мобільні телефони, банківські картки, чорнові записи.

На території України проведено 13 обшуків, у ході яких вилучено 3 автомобілі, мобільні телефони, банківські картки, чорнові записи.

На цей час 8 з 9 підозрюваних в Республіці Молдова обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави. Досудове розслідування триває.