Військові комендатури у Курській області: Лубінець пояснив, навіщо це Україні

Військові комендатури у Курській області: Лубінець пояснив, навіщо це Україні

Україна може створити військові комендатури у Курській області, "оскільки це знадобиться для надання гуманітарної допомоги місцевим жителям".

Про це заявив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в ефірі телемарафону.

Він нагадав, що на нараді 14 серпня з президентом України Володимиром Зеленським обговорювалося питання військових комендатур.

"(Це обговорювали – ред.) для того, щоб була координація серед військових частин, які там перебувають, в тому числі задля добровільної позиції ЗСУ у вигляді надання гуманітарної допомоги місцевому населенню, треба буде створити військові комендатури", – зазначив Лубінець.

Він розповів, що «"’являться військові комендатури чи ні – вирішуватиме військове командування України. Це питання обговорюється виключно на підставі міжнародного права".

Військова комендатура – це орган, який діє у певному регіоні чи зоні та відповідає за військові питання. Його сфера діяльності поширюється на взаємодію з місцевими органами влади, організацію безпеки на важливих об’єктах, забезпечення військових усім необхідним.

Нагадаємо президент Володимир Зеленський заявляв, що для територій рф, які утримує Україна, розробляються "гуманітарні рішення", а також те, що влада обдумує можливість створення військових комендатур у Курській області.

Віцепрем'єрка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук додала, що там створять "зону безпеки".