Цивільних росіян з Курщини планують перевезти до Сум і забезпечити "західною" гуманітаркою

Цивільних росіян з Курщини планують перевезти до Сум і забезпечити "західною" гуманітаркою

Цивільних мешканців Курської області росії українській уряд і військове командування планують відправляти у Суми.

Про це заявила віцепрем'єрка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук

"Зараз із військовими опрацьовуємо можливий маршрут гуманітарного коридору для цивільних із Курщини до Сум. Щодо гуманітарного коридору в бік рф: така можливість є, але за умови відповідного офіційного запиту з російської сторони. Наразі такого запиту поки не надходило", - зазначила вона. 

Народна депутатка України Ірина Фріз заявила, що обсяги гуманітарної допомоги, яку Київ отримує від партнерів, дозволяють надавати її й біженцям з Курської області рф. 

"Що стосується публічних заяв міністра внутрішніх справ щодо необхідності відправки гуманітарної допомоги мешканцям Курщини, то я думаю, що вона також є такою, що в першу чергу спрямована на публічне позиціонування України як держави, яка не захоплює території, а веде відповідну операцію з дотриманням всіх правил ведення війни”, – пояснила вона.

“Все залежить від того, що буде входити в цю гуманітарну допомогу. Якщо ми говоримо про те, що це продукти та вода – це одне питання. А якщо про ширший перелік товарів, які можуть входити до цієї гуманітарної допомоги, то це вже інше питання. Крім того, отримання Україною так само гуманітарної допомоги від наших партнерів і, відповідно, її наявність дозволяє робити подібні заяви, які не будуть тягарем для українців і українського бюджету”, – наголосила Фріз.

Нагадаємо, раніше Верещук повідомляла, що в Україні понад 10 млн громадян так чи інакше постраждали внаслідок війни і потребують підтримки.