В Україні усі повістки будуть з унікальним QR-кодом: як це працюватиме

В Україні усі повістки будуть з унікальним QR-кодом: як це працюватиме

Уряд вніс зміни до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, зокрема, уточнив вимоги до повісток.

Про це 16 серпня повідомив постійний представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Тепер повістки, сформовані за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, будуть з унікальним електронним ідентифікатором у вигляді QR-коду, за допомогою якого можна перевірити всю інформацію, зазначену у повістці.

Також уряд визначив механізм перевірки чинності повісток, сформованих за допомогою Єдиного державного реєстру, у тому числі за допомогою електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, зокрема, з використанням його мобільного додатка.

Крім того, визначений статус повісток на бланку та повісток, сформованих за допомогою Єдиного державного реєстру, у тому числі у роздрукованому вигляді, та їх юридичної сили.

Нагадаємо, у червні Кабінет міністрів дозволив відправляти повістки або інший документ про виклик до ТЦК рекомендованим поштовим відправленням з описом вкладення та повідомленням про вручення.

Відправляти повістки поштою почали після 16 липня.

У травні Кабмін вніс зміни до положення №560, в якому йдеться: "Якщо військовозобов'язаний не знаходиться за адресою, яка вказана у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, і фізично не отримав повістку, вона все одно буде вважатися врученою".

Підтвердженням того, що військовозобов'язаний отримав повістку, будуть вважатися наступні чинники:

  • якщо повістку вручили особисто, то особа має підтвердити це підписом.Також передбачається відеозапис вручення повістки, зокрема, відеозапис доведення акта відмови від отримання повістки, а також відеозапис відмови резервіста або військовозобов’язаного у спілкуванні з особою, уповноваженою вручати повістки;
  • якщо повістку надіслали поштою, і чоловік фізично відсутній за адресою, вказаній у ТЦК, у поштовому повідомленні буде повідомлено про те, що він був оповіщений військкоматом.