Ні військові операції рф, ні України не дають змоги країнам остаточно виграти війну – ISW

Ні військові операції рф, ні України не дають змоги країнам остаточно виграти війну –  ISW

Ні українське вторгнення в Курську область, ні російський наступ на сході України самі по собі не є вирішальними військовими операціями, які допоможуть виграти війну.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики вважають, що як російським, так й українським силам не вистачає можливостей для проведення окремих вирішальних виграшних операцій.

Замість цього країни повинні проводити кілька послідовних операцій з обмеженими оперативними цілями, які далеко не досягають перемоги, але в сукупності можуть досягти стратегічних цілей, як зазначили автори дослідження "Україна та проблема відновлення маневру в сучасній війні" д-р Фредерік В. Каган і д-р Кімберлі Каган.

На їхню думку, поки рано оцінювати наслідки та оперативне значення українського вторгнення в росію та поточних російських наступальних зусиль на сході України.

Крім того, значення цих операцій не виникатиме ізольовано, але вони матимуть значення, оскільки стосуватимуться серії наступних російських та українських кампаній.

Зазначено, що Україна та рф мають здатність створити глибокі оборонні позиції та резерви, які завадять будь-якій окремій кампанії досягнути стратегічних цілей війни до її кульмінації.

Зокрема росія, на думку фахівців, має достатньо бойової потужності, щоб прикрити свої кордони, якщо вона цього забажає, проте ціною досягнення інших цілей.

рф та Україна зазвичай можуть створити оборонні позиції на деякій відстані в тилу та достатньо стабілізувати лінію фронту навіть у разі успішного наступу.

"Отже, ефективний дизайн української та російської кампанії потребує продуманості та планування кількох послідовних операцій, кожна з яких визначає умови для наступної операції", - йдеться у звіті.

Але жодна зі сторін, як вважають автори, не може проводити послідовні операції без перерви, а оперативні паузи або зниження оперативного темпу дають іншій стороні можливість змагатися та перехопити ініціативу.

Нагадаємо, що ЗСУ взяли під контроль нові населені пункти у Курській області.