В УПЦ вважають, що ухвалений Радою закон про заборону їх не стосується

В УПЦ вважають, що ухвалений Радою закон про заборону не має до них стосунку

В Українській православні церкві заявили, що не мають приставки МП і також УПЦ не має адміністративних зв’язків з закордонними центрами.

Про це заявив голова інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Климент, коментуючи ухвалений закон №8371, повідомляє hromadske.

За його словами, згаданий законопроєкт №8371 "можливо і забороняє УПЦ МП", однак в Української православної церкви немає приставки МП.

"Українська православна церква і надалі буде жити як істинна церква, визнана переважною більшістю практикуючих українських вірян та помісних церков світу. Це об’єктивна річ. Будь-які спроби заборонити об’єктивну річ призведуть лише до дискредитації, в тому числі й міжнародної, тих, хто це захоче якось реалізувати", — вважає митрополит.

Він стверджує, що закон, за який сьогодні проголосували депутати, — більше не про саму церкву, а про її майно. За словами митрополита Климента, така ситуація нагадує історичні паралелі з комуністичним минулим.

Він також наголосив, що цей закон стосується релігійних організацій, які афільовані з закордонними центрами. За словами архиєрея, УПЦ не має адміністративних зв’язків з закордонними центрами, а якщо ж її хтось буде у цьому звинувачувати — це буде "виключно маніпулятивно", позаяк не існує жодного українського документа, який би це підтверджував, продовжив митрополит.

Довідка: Навесні 2022 року УПЦ Московського патріархату внесли зміни у свій Статут, щоб відмежувати УПЦ від РПЦ. Попри це, релігієзнавча експертиза Держслужби з питань свободи совісті засвідчила: УПЦ є структурним підрозділом російської православної церкви.

Вони дали оцінку статусу УПЦ, зазначеному в Статуті, а саме "незалежна і самостійна у своєму управлінні". Експерти пишуть, що в православному канонічному праві немає такого поняття. Коли говорять про самостійність церкви, вживають терміни "автокефальна" або "автономна". Повністю ж "незалежною в управлінні" є лише автокефальна церква, яка на підтвердження цього статусу отримує відповідний документ – томос. Його відсутність є ключовою ознакою статусу підлеглої релігійної організації.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт № 8371 про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій, який стосується заборони в Україні діяльності УПЦ московського патріархату.