МВФ прокоментував намір Кабміну підвищити податки в Україні

МВФ прокоментував намір Кабміну підвищити податки в Україні

Анонсоване Кабміном підвищення податків вплине на готовність донорів підтримувати Україну.

Про це заявив голова місії Міжнародного валютного фонду в Україні Гевін Грей, повідомляє LIGA.net.

За його словами, підтримку міжнародних донорів, реструктуризацію комерційного боргу і підвищення податків варто розглядати як єдиний пакет для ліквідації дефіциту фінансування України.

"Не варто думати, що це незалежні елементи, вони взаємопов'язані", - сказав Грей під час дискусії про дефіцит держбюджету, організованої Центром економічної стратегії (ЦЕС).

За його словами, із затвердженням анонсованого урядом податкового пакета готовність міжнародних партнерів України до продовження підтримки буде вищою.

Це буде для них свідченням старань держави набути більшої самодостатності та незалежності від зовнішньої допомоги з огляду на значні видатки в середньостроковій перспективі, пояснив Гевін Грей.

Нагадаємо, 18 липня уряд схвалив законопроєкт зі змінами до держбюджету та Податкового кодексу з метою збільшити видатки цьогорічного кошторису на 500 млрд грн. Одне із запропонованих урядом джерел додаткового фінансування — підвищення податків, що має принести бюджету тільки до кінця цього року 125 млрд грн.

В оновленій пропозиції уряду йдеться про суттєве розширення бази оподаткування військовим збором та підвищення його ставки, зокрема з 1,5 до 5% для фізосіб.

Крім того, пропонується:

  • запровадити військовий збір для юридичних осіб (зокрема тих, які перебувають на основній та спрощеній системах оподаткування) у розмірі 1% від доходу;
  • запровадити військовий збір для ФОПів першої, другої та четвертої груп у розмірі 5% від двох мінімальних зарплат на місяць (сумарно – 800 грн на місяць);
  • запровадити військовий збір для ФОПів третьої групи у розмірі 1% від доходу (сумарно такі ФОПи сплачуватимуть 6% від доходу: 5% – єдиний податок, 1% – військовий збір). 

30 липня Пенні Пріцкер, яка того часу була  спеціальною представницею США, заявляла, що Сполучені Штати заохочують уряд України збільшувати прибутки в першу чергу шляхом реформування митниці і боротьби з сірими ринками. Пріцкер пропонувала зосередитися не на підвищенні податків, а на реформі митниці та боротьбі із сірими ринками.