Глава МАГАТЕ бачить ризик повторення Чорнобильської катастрофи на Курській АЕС

Глава МАГАТЕ бачить ризик повторення Чорнобильської катастрофи на Курській АЕС

Російський диктатор володимир путін звинуватив ЗСУ у спробі завдати ударів по Курській АЕС уночі проти 22 серпня.

Про це він сказав на зустрічі з губернаторами прикордонних з Україною регіонів рф, повідомляють росЗМІ.

"Сподіваюся, що МАГАТЕ надішле фахівців для оцінки ситуації на станції", - сказав путін.

Водночас генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі повідомив Bloomberg, що планує найближчими днями відвідати Курську АЕС, а потім зустрітися з президентом Володимиром Зеленським у Києві.

Гроссі підкреслив, що бачить ризик Чорнобильської катастрофи на Курській АЕС, адже вона працює на тій самій моделі реактора, що вибухнув у 1986 році (у Прип'яті).

"Вони не мають захисного купола, а лише звичайний дах. Активна зона ректора є досить відкритою, а коли ще і наступають війська в радіусі артилерії, то, звичайно, це викликає величезне занепокоєння", — пояснив Гроссі.

Він підкреслив, що у МАГАТЕ "надзвичайно стурбовані" бойовими діями поблизу Курської атомної електростанції.

Що відомо про Курську АЕС

Вона знаходиться у місті Курчатов, Курської області, Росія на березі річки Сейм за 40 км від Курська. Станція складається з чотирьох енергоблоків загальною потужністю 4 ГВт.

Курська АЕС стала другою станцією з реакторами типу РБМК-1000 після Ленінградської АЕС, запущеної в 1973 році, та має аналогічний план з Чорнобильською АЕС.

Нагадаємо, понад два роки російські окупанти контролюють найбільшу у Європі атомну станцію – Запорізьку АЕС, протягом цього часу вони неодноразово влаштовували там провокації. Також російяни продовжують зберігати на станції військову техніку і боприпаси.