У Франції затримали засновника Telegram Павла Дурова

У Франції затримали засновника Telegram Павла Дурова

У французькому аеропорту Ле Бурже у суботу затримали засновника компанії Telegram Павла Дурова.

Про з посиланням на місцеві ЗМІ повідомляє DW.

За даними французького телеканалу TF1, Дуров прилетів до країни з Азербайджану. Передбачається, що він у найближчі після затримання години постане перед слідчим суддею.

Павла Дурова деякий час тому було оголосили в розшук у Франції. За даними ЗМІ, причиною для ордера стала його відмова співпрацювати з правоохоронними органами країни, а також відсутність достатньої модерації контенту в Telegram. Дуров значиться підозрюваним у співучасті в незаконній діяльності, яка відбувається в месенджері - зокрема, це наркоторгівля, тероризм, поширення дитячої порнографії, шахрайство та низка інших сфер злочинності.

Виходячи з попередніх даних про можливі звинувачення, у Франції Дурову може загрожувати до 20 років в'язниці, зазначають ЗМІ.

Своєю чергою російське посольство у Франції одразу ж після арешту Дурова "вжило необхідних кроків щодо з'ясування ситуації", про що 25 серпня повідомила держагенція "Тасс" із посиланням на міністерство закордонних справ рф.

За словами співрозмовника агенції, російські дипломати почали роботу над справою, попри те, що в посольство рф не надходило звернення з боку представників Дурова.

Про звернення до глави МЗС РФ із закликом домогтися звільнення Дурова заявив віцеспікер Держдуми Владислав Даванков. "Його арешт може мати під собою політичні підстави й бути інструментом для отримання доступу до особистої інформації користувачів Telegram. Цього допустити не можна", - цитувало чиновника РІА “Новости”.

При цьому український блогер Денис Казанський повідомив, що “у Z каналах паніка. Пишуть, що у російської армії тепер може зникнути зв'язок, оскільки армійського зв'язку немає, і армія "наддержави" використовує для зв'язку Телеграм та Старлінк”.

Довідково: Дуров ще у 2021 році отримав французьке громадянство. За даними TF1, Дуров останніми роками уникав прильоту до Франції та інших країн Європи саме через побоювання можливого переслідування в країнах, де у спецслужб є претензії до Telegram.

У 2022 році видання Forbes повідомляло, що у Дурова вже немає чинного російського паспорта, оскільки термін дії документа закінчився, а мільярдер "не подорожує в росію і не тримає будь-яких активів у цій країні протягом восьми років".

Нагадаємо, раніше голова комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, депутат від СН Микита Потураєв заявив, що в України нема ресурсів на регуляцію Telegram.