17 годин бою та порятунок завдяки дрону: президент вручив нагороду прикордоннику з Сєвєродонецька

17 годин бою та порятунок завдяки дрону: президент вручив нагороду прикордоннику з Сєвєродонецька

Президент України Володимир Зеленський вручив орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня Луганському прикордоннику Сергію Купіну з нагоди Дня Незалежності України на Софійській площі у Києві.

Про це повідомляє 3 прикордонний загін імені Героя України полковника Євгенія Пікуса.

Сергій Купін родом із Сєвєродонецька. У 2021 році пішов на службу до лав прикордонників. Повномасштабне вторгнення зустрів на Луганщині у Міловому. Він став одним із перших військовослужбовців, які зіткнулися з ворогом 24 лютого 2022 року. Згодом Сергій воював на найгарячіших напрямках Донецької та Луганської областей безпосередньо як командир передових вогневих позицій.

15 січня 2024 року офіцер очолив бойову групу прикордонників із завданням утримати оборону відбитої позиції неподалік Нововодяного на Луганщині. З самого ранку ворог атакував малими групами за підтримки артилерії та скидів з БпЛА. Під час розриву снаряда зі скиду Сергій Купін отримав чисельні осколкові поранення, проте продовжив керувати обороною позиції. Бій, в якому ліквідували близько 40 окупантів, тривав понад 17 годин. Офіцер дав наказ евакуюватися бійцям, а сам залишився їх прикривати.

Кілька разів побратими з 68 окремої єгерської бригади намагалися дістатися до пораненого. Окупанти підбили бронетранспортер, яким вивозили бійців. Сергій вже не міг пересуватися самостійно.

17 січня аеророзвідники 68 ОЄБр помітили пораненого Сергія, який лежав під спаленим бронетранспортером в сотні метрів від росіян. Військовослужбовці за допомогою дрона скинули пляшку гарячого чаю і записку рухатися за дроном. Він зміг проповзти 700 метрів до українських позицій, де його змогли забрати побратими.

Сьогодні офіцер проходить реабілітацію та планує повернутись до підрозділу, щоб продовжити давати відсіч окупантам.

Нагадаємо, прикордонники розповіли про неймовірний порятунок пораненого побратима у лютому 2024 року.