У ЗСУ з'являться нові сухпайки для воїнів-вегетаріанців, а також кошерні та халяльні

У ЗСУ з'являться нові сухпайки для воїнів-вегетаріанців, а також кошерні та халяльні

Міністерство оборони України планує значно розширити асортимент сухпайків, що дозволить забезпечити військових більшою різноманітністю продуктів, зокрема рослинними, кошерними та халяльними наборами.

Про це йдеться у повідомленні Міноборони.

"Нові сухпайки стануть доступними військовослужбовцям із грудня 2024 року, коли завершиться процес розробки та затвердження асортименту", - зазначає відомство.

Крім того, Держоператор тилу (ДОТ) спільно з Міноборони вже провели консультації з представниками Православної церкви України, Української греко-католицької церкви, ісламських та юдейських громад, а також громадських організацій "Кожна Тварина" та UAnimals, які працюють у сфері захисту прав тварин, та представниками ринку.

"Наша мета – забезпечити всі потреби наших військовослужбовців, враховуючи їхні переконання, здоров'я та етичні принципи. Ми прагнемо створити умови, в яких кожен захисник України почуватиметься комфортно і впевнено. Знаємо, що багато наших військових дотримуються різних релігійних традицій або мають особливі дієтичні потреби, тому ми активно співпрацюємо з релігійними громадами та експертами в галузі харчування. Ми також розуміємо важливість етичного вибору, тому рослинні сухпайки стануть важливою частиною нашої нової стратегії. Це не лише питання харчування, але й поваги до переконань кожного бійця", – підкреслив заступник міністра оборони України Дмитро Кліменков.

У ДОТ зазначили, що ідея різноманітності меню виникла, оскільки Україна наближається до європейських стандартів, а також до стандартів НАТО, де людина, що має потреби відмінні від спільноти не ігнорується, а отримує необхідне.

"За результатами зустрічі домовились про подальшу співпрацю задля розробки оновлених сухпайків. Зокрема, учасники зустрічі нададуть свої напрацювання, зауваження, рекомендації та розроблені варіанти раціонів профільному департаменту Міноборони", - зазначається у повідомленні.

Нагадаємо, у лютому військовослужбовиці Збройних сил України вперше отримали комплекти літніх польових костюмів, які виготовлені для жінок. У нову форму внесли конструктивні елементи, що дозволяють жінкам-військовослужбовцям почуватися комфортно під час виконання завдань в польових умовах та пунктах постійної дислокації.

Жіночу форму виготовляють у розмірах від 40 до 64, зрості від 146 до 188 сантиметрів та у двох повнотних групах: ІІ та ІІІ. Моделі розробляв відповідний підрозділ ЗСУ – разом з громадськими організаціями та українськими виробниками. Вони проходили військово-дослідні випробування в одній з військових частин.