Голова Укренерго: "Я не вважаю, що у нас взимку буде апокаліптичний сценарій"

Голова Укренерго: "Я не вважаю, що у нас взимку буде апокаліптичний сценарій"

В Україні взимку будуть складнощі, випробування, але не апокаліптичний сценарій.

Про це заявив керівник “Укренерго” Володимир Кудрицький, повідомляє BBC.

Він не погодився із прогнозом єврокомісарки з енергетики Кадрі Сімсон у Financial Times, яка попередила про можливу гуманітарну катастрофу в Україні взимку через дефіцит електрики.

"Я не можу погодитися з цим прогнозом. Але можуть бути складнощі. Про це треба теж чесно говорити. Легкої прогулянки наступної зими точно не буде. Я думаю, що наступної зими нас чекає багато випробувань. Енергетиків, перш за все, чекає багато випробувань. Наші сили ППО теж, можливо. Але я не вважаю, що у нас буде якийсь апокаліптичний сценарій. Я вважаю, що ми не допустимо блекауту", - заявив Кудрицький.

Він запевнив, що в “Укренерго” навчилися протидіяти тактиці рф, і знають як енергосистему відбалансовувати після обстрілів для того, щоб вона продовжувала працювати.

Проте Кудрицький зазначив, що всі 9 ГВт генерації, які вибули через обстріли навесні, відновити до зими буде неможливо.

"У нас наступної зими додасться важливий фактор, якого не було в попередню зиму – це імпорт електроенергії. Він був практично нульовий всю минулу зиму. У нас відключень минулої зими не було, але часто доводилося залучати аварійну допомогу нам як оператору з європейських країн. Це вже інструмент, так би мовити, останньої надії", - додав Кудрицький.

Він зазначив, що взимку в України буде досить суттєва підтримка з боку європейських країн, враховуючи цей імпрорт оскільки “Укренерго” об’єднало українську і європейську енергосистему, забезпечило цю технічну можливість імпорту.

Нагадаємо, за даними "Укренерго" внаслідок російських атак на об’єкти енергетики Україна втратила близько 9 гігават генеруючих потужностей. Це еквівалентно обсягу енергоспоживання Нідерландів упродовж трьох місяців. Або сукупному споживанню Словаччини та країн Балтії.

Президент Володимир Зеленський на конференції з відновлення України у Берліні заявив, що Україна за допомогою партнерів має намір побудувати у 2024 році до 1 гігавата газової маневреної генерації та ще 4 гігавати у найближчі роки.

Колишня заступниця міністра закордонних справ України, ексрадниця міністра енергетики України Лана Зеркаль, коментуючи заяву Зеленського, стверджує, що збудувати до 1 гігавата газової маневрової генерації у реальності неможливо.