The War Zone проаналізувало, яку балістичну ракету розробляє Україна: може бити по рф на 500 км

The War Zone проаналізувало, яку балістичну ракету розробляє Україна: може бити по рф на 500 км

Українська балістична ракета, про успішні випробування якої казав президент Володимир Зеленський, - це може бути "Грім-2" або "Вільха-М".

Мілітарі-видання The War Zone проаналзувало, яку саме балістичну ракету розробляє український ВПК для завдання ударів по рф.

Видання нагадує, що в Україні є принаймні одна балістична ракета малої дальності "Грім-2", яка перебуває на певній стадії розробки.

"Така зброя дасть українським збройним силам дуже цінний новий варіант удару, який не схожий на жодне інше озброєння. Ця ракета також не підпадає під будь-які іноземні обмеження на її використання, як це продовжує відбуватися зі зброєю великої дальності, що поставляється Сполученими Штатами та іншими західними партнерами", - наголошується у статті.

При цьому зазначається, що Зеленський не назвав назву ракети, "але вже точилися дискусії про те, що він має на увазі саме "Грім-2".

Її розробка почалася більш серйозно після того, як росія захопила Кримський півострів у 2014 році. Випробування ракетного двигуна відбулося в 2018 році, того ж року на параді з’явилася кругла 10-колісна транспортно-монтажно-пускова установка для ракети або хоча б її макет з маркуванням ЗСУ.

"Грім-2" і попередні схожі конструкції, як було показано на сьогодні, мають зовнішній вигляд, дуже схожий на російський "Іскандер-М". "Грім-2" може мати радіус дії щонайменше 280 км і, можливо, до 500 км, згідно з попередніми повідомленнями", - йдеться у матеріалі.

При цьому The War Zone наголошує, що ракета, про яку згадав Зеленський, "може не бути пов’язаною з "Грім-2", і є додатковий потенціал, що вона навіть не обов’язково може бути тим, що багато хто зазвичай вважає балістичною ракетою".

"Межа між керованими реактивними снарядами великого калібру та балістичними ракетами малої дальності стає все більш розмитою. Американські військові джерела називають керовані артилерійські ракети діаметром до 122 мм (китайські WS-22 і BRE7) балістичними ракетами. Існуюча в Україні 300-міліметрова "Вільха-М" також легко підійде під це визначення", - пояснюють у статті.

"Наявність нового джерела балістичних ракет, які мають більшу потужність і більшу дальність, ніж сімейсвоо ракет "Точка У", і на які не поширюються жодні обмеження Заходу, було б серйозною подією для України. Балістичні ракети, як правило, досягають дуже високих швидкостей на кінцевій фазі польоту, що створює особливий виклик для протиповітряної та протиракетної оборони противника порівняно з іншими видами ракет, включаючи дозвукові крилаті ракети з повітряним диханням, а також безпілотники-камікадзе. Завдяки цій швидкості балістичні ракети з унітарними фугасними боєголовками також можуть глибше проникати у тверді цілі або надавати більшу силу укріпленим надземним структурам, таким як мости", - йдеться у статті.

Нагадаємо, Зеленський на пресконференції заявив, що відбулося позитивне випробування першої української балістичної ракети. "Я вітаю наш ОПК з цим. Я не можу повідомити більше подробиць про цю ракету", - сказав він.