Італія заборонила Україні бити її зброєю по рф: "Ми не перебуваємо у війні з росією"

Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні заявив, що Італія про ти того, щоб Україна застосовувала передану італійцями зброю для ударів по рф.

Про це він сказав післ участі у неформальному саміті міністрів закордонних справ і оборони Європи, повідомляє газета Corriere della serra.

Проте Таяні нагадав, що Італія передавала передусім оборонну зброю, яка не може бути використана на російській території.

"Ми з Україною без "якщо" чи "але". Ми надали військову, політичну та гуманітарну допомогу, дев’ять пакетів заходів. Ми проведемо конференцію з реконструкції в червні 2025 року, працюватимемо над мирною конференцією. Але ми не воюємо з росією. Який дозвіл ми даємо бомбити Москву? Якою буде межа? Без пропаганди ми повинні бути серйозними, уникаючи будь-якої можливої ​​ескалації. І ми робимо це з першого дня", - сказав Таяні.

"Ми відправили здебільшого оборонну зброю, зараз ми збираємося відправити нову батарею Samp-T, яка є оборонною і не може бути використана на російській території. Ми повторюємо, що ми не перебуваємо у стані війни з росією, НАТО не перебуває у стані війни з росією, тому для Італії позиція залишається незмінною – використовувати нашу зброю на території України", - додав він.

Таяні прокоментував слова Верховного представника Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля, який наполягав на наданні дозволів України бити зброєю союзників по рф: "По-перше, Боррель говорить від свого імені, а не від імені держав-членів, які до того ж мають інше законодавство і фактично не висловлювалися вчора. І, в будь-якому випадку, у своїй ролі представника він йде у відставку".